• Nicole Kleine Staarman

Schuif aan bij de Tafels van Hoop in Castricum

CASTRICUM "Delen is dé manier om te verbinden, elkaar te leren kennen". Jellie Wiersma, Johan Streefland, Talin Artin en Tsigab Bernhe - autochtoon en migrant - zijn het met elkaar eens. "Samen eten en elkaar verhalen vertellen. Door open te staan voor elkaar ontstaat er waardevol contact. Dat is de kern van Tafels van Hoop".

Nicole Kleine Staarman

PROGRAMMA Zaterdag 9 februari vormt de aula van het Jac. P. Thijsse College het decor van een bijzonder initiatief: de eerste Tafels van Hoop in Castricum. Georganiseerd door de Raad van Kerken en Stichting Welzijn. "Elke inwoner die houdt van gezelligheid en nieuwe mensen ontmoeten, is welkom", zegt Jellie van Stichting Welzijn. "Anderstaligen, autochtonen; kinderen en volwassenen". Er is een goed doordacht programma opgesteld. Johan van de RvK, legt uit; "De burgemeester komt, we praten over arbeidsparticipatie en cultuurverschillen, doen een talenspel en we genieten samen van gerechten uit diverse culturen. Alles om het gesprek op gang te brengen en met het doel integratie te bevorderen".

SYRISCHE PAN Talin en Tsigab zijn 'anderstaligen met een migratieachtergrond' die ervaren dat cultuurverschillen en taalbarrières zorgen voor een moeizame intergratie. Talin is een warme, enthousiaste vrouw van 44. In Syrië was zij muziekdocent. "Ik ben nu zes jaar in Nederland en woon met mijn man en vier kinderen vijf jaar in Castricum. Met hulp, wilskracht en eigen initiatief heb ik de Nederlandse taal geleerd en mensen leren kennen". Talin heeft een vriendenkring opgebouwd, wil graag aan het werk en probeert zich ondertussen nuttig te maken. "Ik zit bijvoorbeeld in de organisatie van dit evenement. En zorg voor een pan linzensoep", ze lacht: "Een Syrische pan; die Hollandse zijn veel te klein".

MISVERSTAND De vriendelijke Tsigab (28) is drie jaar in Nederland en woont nu twee jaar in Castricum. In Eritrea was hij basisschooldocent. Hij kan zich al uitzonderlijk goed uitdrukken in het Nederlands. Alsnog ervaart hij dat contact leggen met autochtonen moeizaam gaat. "Als er in Eritrea in je directe omgeving een nieuweling komt wonen, dan wordt deze persoon welkom geheten en uitgenodigd. Hier is het andersom". Tsigab schuift aan bij Tafels van Hoop om nieuwe contacten te leggen. "Ik heb gemerkt dat cultuurverschillen voor misverstanden kunnen zorgen. In Eritrea is het onbeleefd om iemand direct in de ogen te kijken; in Nederland wordt dat opgevat als onverschilligheid. Het helpt als we dat van elkaar weten".

TOFFE PEER Johan knikt: "Ja, dan blijkt die opdringerige man een toffe peer te zijn". Even is er verwarring. 'Toffe peer' kwam nog niet voor in het vocabulaire van Talin en Tsigab. De uitleg wordt met gelach omarmd. Jellie glimlacht tevreden: "Kijk, dit is zo mooi. Met elkaar praten leidt tot waardevol contact. Ik hoop dat veel plaatsgenoten dit ook zullen ervaren aan onze Tafels van Hoop".

Tafels van Hoop, za 9 feb. 15-20u, Jac. P. Thijsse College, De Bloemen 65. Aanmelden: Stichting Welzijn of jelliehannahwiersma@ziggo.nl. Gewoon binnenlopen mag ook!