• Plattegrond

Slettenhaar: 'Draagvlak heel belangrijk bij plannen rond Corso'

CASTRICUM De voorstellen rond verplaatsing van de Corso-bioscoop die afgelopen week bekend werden, zijn het gesprek van de dag in het dorpshart van Castricum. De plannen zijn ingrijpend: er zijn veel eigenaren, huurders en omwonenden bij betrokken. Hoe kansrijk is het voorstel? Wethouder Slettenhaar doet geen uitspraken over de haalbaarheid. "Het is heel belangrijk om iedereen erbij te betrekken. Dat ligt op het bordje van de ontwikkelaar en wij zullen daar echt op gaan letten: is er draagvlak?" 

B en w zélf zien een filmtheater als een belangrijke voorziening. Wethouder Ron de Haan: "Het draagt bij aan levendigheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente. Maar we vinden het nu vooral interessant wat raad en omgeving ervan vinden. Het is een eerste stap in een mooi proces."

RUIM ZESTIG WONINGEN Veel inwoners maken zich vooral druk om het type woningen dat gebouwd wordt, blijkt uit de reacties op sociale media. "Het aandeel sociale woningbouw ligt vast op 25 procent, dat is in Castricum de afspraak" laat Slettenhaar weten. Per saldo komen er rond de zestig woningen bij, verdeeld over drie of vier woonlagen. Het hele gebied Dorpsstraat 64-78 en de hoek met de Torenstraat (Torenstraat 1) gaat namelijk op de schop. Onder de Corso (in het voormalige bankkantoor) komt een parkeergarage met circa 50 parkeerplaatsen. Om dit mogelijk te maken komen er in het plan van de ontwikkelaar tussen het nieuwe filmhuis en de Torenstraat twee appartementenblokken. Ook op de nieuwe Corso komen appartementen. In totaal zouden 68 woningen mogelijk zijn. Op verzoek van de gemeente is een tweede variant ontwikkeld die minder hoog en massaal is en ruimte biedt aan 61 woningen. Zoals op de artist impression te zien is, gaat het plan uit van een straat(je) tussen de Dorpsstraat en de Korte Cieweg. Deze doorbraak maakt het mogelijk om de achtergelegen appartementen te bereiken.

ERIK WEEL Voor de exploitant van Corso Filmtheater, Erik Weel, kan de vlag uit. "Maar ik ben niet de initiatiefnemer" benadrukt hij. "Dat is de ontwikkelaar die het geheel presenteert, uiteraard afgestemd op mijn wensen. Natuurlijk ben ik heel blij met de plannen waarin creatief met de ruimte is omgegaan. Mooie combinaties van filmtheater en woningen, waarbij de ontwikkelingen me nu niet snel genoeg kunnen gaan. En ik heb de indruk dat het college zeer positief doorpakt in de ontwikkelingen. Het tempo lijkt erin te zitten."

REACTIES Nanda Ranzijn van Filmclub CineCast reageert verheugd. "Wij als CineCast zijn blij dat het ernaar uitziet dat Corso toch blijft doorgaan en nog wel in het centrum". Ria du Prie van de Actiegroep Corso Moet Blijven vat het als volgt samen. "Dat we de bioscoop behouden is fantastisch en zeker in het centrum en in een aantrekkelijke stijl. We zijn blij dat er beweging komt." Raadslid en OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven is ook positief. "Mijn persoonlijke mening is dat de plannen een goede ontwikkeling voor het dorp zijn".

PRESENTATIE Donderdag 5 september worden de twee varianten gepresenteerd in de raad door de ontwikkelaar, waarbij het college een neutrale houding inneemt.