• Foto: Mirko Carton op Twitter

    Mirko Carton

Spoorinferno en bijna-botsing in Castricum: oorzaak stilstaande IC met kapotte deuren

CASTRICUM Bij station Castricum is vrijdagavond een intercity bijna op een defecte stilstaande spits-intercity gebotst. "Gelukkig werkte het veiligheidsprotocol goed en zijn er geen ongelukken gebeurd", zegt een NS-woordvoerder tegen de NOS.

Bij het station stond de spits-intercity stil vanwege kapotte deuren. De intercity van Maastricht naar Alkmaar kwam aanrijden op hetzelfde spoor, dat nu dus bezet was. Mogelijk zag de machinist te laat dat het sein op rood stond. De automatische treinbeïnvloeding (ATB) trad in werking en de intercity kwam op zo'n 15 meter afstand tot stilstand. Alle 350 reizigers die erin zaten, werden geëvacueerd. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt de zaak.

De stremming zorgde vrijdag een groot deel van de avond voor ergernis en onveilige situaties. Alle overwegen in Castricum waren gesloten. Op Twitter meldden diverse inwoners dat fietsers massaal onder de bomen door glipten, terwijl treinverkeer dat vanuit Alkmaar wel gewoon doorreed. Ook een pizzakoerier zou bijna zijn geschept door een trein.