• De stand van De Springplank met wethouder Rob Schijf (2e van rechts)

Springplank tweede bij 'Kern met Pit'

CASTRICUM Dankzij de publieksstemmen is speelvereniging De Springplank tweede geworden bij de wedstrijd 'Kern met Pit' in Noord- Holland. Ondanks de vrij omslachtige stemprocedure, hadden zoveel Castricummers gestemd dat de meeste publieksstemmen werden behaald. Samen met de beoordeling van de jury eindigde De Springplank uiteindelijk op de gedeelde tweede plaats met hun project Geroezemoes in de speeltuin.

Met dit project wil de Springplank haar buitenruimte (naast de Pancratiuskerk) vergroenen en aantrekkelijker maken voor een bredere doelgroep. Door het aanleggen van een water-zandspeeltuin en een groot klimtoestel voor oudere kinderen - beide zaken moeten nog gebeuren - en het vergroten van de vrijwilligersgroep. Door het planten van een haag rond het speelhuisje en het plaatsen van een kruipbuis is de speeltuin al groener en aantrekkelijker geworden. Door de vele diverse activiteiten die door het jaar heen zijn georganiseerd, hebben steeds meer kinderen met hun ouders de Springplank ontdekt. Tegelijk is ook de vrijwilligersgroep vergroot. "Dat de Springplank inmiddels een begrip geworden is in Castricum werd ook duidelijk doordat zo vele Castricummers op ons hebben gestemd." zegt coördinator Esther Carton.

Zaterdag mochten de zes deelnemende projecten voor 2017 hun resultaat presenteren aan de jury in de kassen van de kweektuin in Haarlem. Ook wethouder Rob Schijf was aanwezig. Carton: "Dankzij sponsoring van onze samenwerkingspartners De Duintuin, ArtKid en VitaalLandschap konden we onze stand prachtig inrichten. Zo was Zaza de kakkerlak te zien uit de 'Torteltuin' en de prachtige houten muurborden die Anja Jonker van ArtKid speciaal voor de Springplank heeft gemaakt. De Duintuin, vertegenwoordigd door Annemieke Ederzeel, had groenten en appels gesponsord die door de kinderen en ouders van de Springplank waren versierd en omgetoverd tot dieren of poppetjes. Landschapsarchitecte Bärbel Bohring van Vitaal Landschap heeft de presentatie van het project verzorgd in woord en beeld.

De Springplank heeft dankzij haar succesvolle deelname het predicaat Kern met Pit verdiend en een geldprijs van €1000,-. Hiermee kan de Springplank verder aan de slag. Er is nog wel veel hulp nodig. Daarom worden er ook dit jaar een aantal speel-werkdagen georganiseerd. De eerste is vrijdag 9 maart tijdens NL-doet. Tevens is de Springplank op zoek naar collectanten voor Jantje Beton van 5 tot 10 maart. Daarnaast zullen er dit jaar extra feestelijke activiteiten plaatsvinden omdat de Springplank dit jaar 45 jaar bestaat. De eerste is in de voorjaarsvakantie.