• Peter van Trigt

Sweet Seventy gaat weer van start

CASTRICUM Zingen houdt je jong, zeker in het geval van een koor met liedjes van toen. Neem 'Het meisje van de zangvereniging'. Dat was een regel uit het refrein dat verder ging met 'M'n allerliefste klein sopraantje / Waar 'k mee wandelde in 't maantje / Maar die niet meer aan me denkt nu 'k niet meer zing' Als dat geen romantiek vermengd met weemoed is, wat dan wel?

Het vorig jaar opgerichte Geheugenkoor Sweet 70 onder leiding van dirigent Paul Hanrath bleek direct een groot succes. Het richt zich op mensen die dingen vergeten en daardoor geïsoleerd dreigen te raken. Hen wordt letterlijk geheugensteun geboden, want als zingend komen de oude, populaire wijsjes van vroeger weer boven. De begeleiding van een familielid of een vrijwilliger is daarbij zeer welkom. Het koor, een initiatief van de Stichting Welzijn en Toonbeeld, komt telkens om de twee weken op vrijdagochtend bijeen van 10.30 tot 12.00 uur in de foyer van Geesterhage. Een nieuwe reeks van tien bijeenkomsten begint op 29 maart, daarna 12 april enz. Deelname voor de tien ochtenden bedraagt slechts € 67,50 waarbij koffie of thee is inbegrepen. Voor de mantelzorger of de begeleider is deelname gratis.


Een zo'n begeleider is Bep Bosma, die een oproep las in deze krant. "Het gaat", vertelt ze, "vaak om mensen die alleen zijn. Nu had en heb ik al heel positieve ervaringen met het zingen in de Santmark met een huiskamergroep. Die begeleid ik ook op de accordeon. Eerst deed ik het één keer in de week en nu twee keer. Zo goed is het mij bevallen en dat geldt ook voor dit koor. En al heet het koor Sweet 70 ben je met 65 ook welkom. Bijna iedereen komt met een begeleider; ook al voor het halen en brengen. En gelukkig vinden die het zingen al even leuk. Dat komt deels ook door het enthousiasme van de dirigent. Het plezier spat eraf!"


De teksten worden geprojecteerd op een groot doek en de liedjes die een beetje onbekend zijn, worden een paar keer herhaald. Maar de deelnemers kunnen ook zelf liedjes aanvragen. 'En haar sneeuwwitte boezem was nauwelijks bedekt' was zo'n verzoeknummer en gelijk een hit. Net als destijds in 1961 toen Johnny Hoes het voor 't eerst zong. Zingen is overigens zonder meer goed voor de mens. "Sterker nog", vertelt een koorlid, "het bevordert je gezondheid. Van vergeetachtigheid heb ik geen last maar ik vrolijk ervan op. Mijn favoriete liedjes zijn 'Hoog op de gele wagen' en 'Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien' van Louis Neefs." Voor meer informatie en/of zich aanmelden kan men een mail sturen naar geheugenkoor.castricum@gmail.com of bellen naar Toonbeeld: 0251-659012 dan wel de Stichting Welzijn: 0251-656562.c