• De barricades maken de looproute er niet aantrekkelijker op.

    Aart Toth

Terugloop in winkelbezoek centrum

CASTRICUM Plannen om het centrum van Castricum te upgraden liggen al een tijdje op de plank of in de onderste lade. Intussen laten de cijfers zien - en dit is natuurlijk ook met eigen ogen waar te nemen - dat het steeds stiller wordt in Castricum centrum.

Aart Tóth

De lege winkelpanden dragen bij aan die stilte. Winkeliers uit de Burgemeester Mooijstraat hebben al laten weten dat zij het een must vinden dat de straat uitnodigend wordt ingericht. Geesterduin komt er iets beter vanaf met een minimale stijging van bezoekers.

DE CIJFERS Het onderzoek werd gedaan door bureau RMC, die landelijk dit soort onderzoeken doet voor gemeenten. De tellingen geschieden door sensors die bij winkels en looproutes zijn geïnstalleerd. Gemeenten kunnen de uitkomsten gebruiken bij het maken of aanpassen van plannen.

Wat betreft het centrum van Castricum is het in de eerste vijf maanden van dit jaar gemiddeld 4% stiller geworden dan in diezelfde periode in 2017 (januari 2% minder, februari 1% meer, maart maar liefst 7% minder, april 6% minder en mei 4% minder). Landelijk nam het bezoek met 3,6% af, dus gaat Castricum mee in die trend. Vrijdag blijkt de drukste dag in Castricum, mede door de markt, die ervoor zorgt dat het eerder druk is met een druktepiek rond het middaguur.


REACTIES Erik Weel van filmhuis Corso ziet de bui al hangen, "Als je het rapport zo leest is het echt trekken aan een dood paard. Vol inzetten op horeca, verblijfsrecreatie en concentratie van winkels richting station is denk ik de enige remedie om het tij te keren. Anders gaat onherroepelijk bergafwaarts met het oude centrum." Zou relocatie van het filmhuis deze trend kunnen stoppen? Weel: "Natuurlijk niet alleen, maar de leefbaarheid en diversiteit van het oude centrum in de volle breedte verbeteren, is de enige weg vooruit wil je het als aantrekkelijk verblijfsgebied behouden."

Voorzitter Sander Weel van het Ondernemersfonds is wat behoudender in zijn uitspraken. "De cijfers maken ons als ondernemers niet meer of minder ongerust. Je ziet dat wij met het centrum niet uit de pas lopen ten opzichte van de rest van Nederland. Verder zie je dat een geslaagde zomermarkt met oldtimers veel extra mensen op de been brengt en dit motiveert ons weer om meer van dit soort succesvolle markten te organiseren. Wel is het jammer dat nog altijd bepaalde ondernemers dicht zijn met een seizoenmarkt, terwijl op die momenten de meeste bezoekers in ons dorp te vinden zijn."


OVC Vastgoedadviseur Dennis de Haas kan niet zoveel met de uitkomsten; "Het zijn prognoses. Ik kan alleen maar adviseren winkels meer richting centrum te verplaatsen en de overige om te bouwen tot woningen, wat intussen landelijk gebruikelijk is en ook in Castricum vorm krijgt. Versnippering werkt immer averechts."

Algemeen is de indruk dat er haast gemaakt moet worden met een upgrade om niet steeds achter de feiten aan te lopen en daarmee de boot te missen.


GEESTERDUIN Ondanks dat hier de geplande facelift nog niet is gerealiseerd, laat de rapportage hier een heel lichte stijging zien van het aantal bezoekers, maar hoofdzakelijk op de zaterdag en zondag. Over het geheel is er een toename van passanten van 2,5% vergeleken met dezelfde periode in 2017. De koopavond werd echter 7% stiller dan in 2017. Ook hier zitten ondernemers te wachten op de renovatie, waarna de bezoekersaantallen waarschijnlijk zullen toenemen.