• Peter Brouwer bij een werkstuk van basisschoolleerlingen van de Antoniusschool in de hal van Geesterhage.

    Peter van Trigt

Theater op unieke locaties op het eiland

CASTRICUM "Aan naamsbekendheid ontbrak het ons niet", zegt Peter Brouwer, directeur van Toonbeeld. "Maar met de nieuwe locatie in Geesterhage zijn we er duidelijk op vooruitgegaan. We liggen veel beter in de loop. Onze directe buren, de bibliotheek, Nieuw Geesterhage en de Stichting Welzijn, waarmee we samenwerken, dragen eveneens eraan bij. Het zorgt voor stijgende bezoekersaantallen tijdens de concerten in de zaal van Geesterhage (Koningsduyn) en een toenemende belangstelling voor onze cursussen voor volwassenen."


BASISSCHOOL "We kunnen nu ook veel meer laten zien. Onlangs hing het hier in de gangen en in de hal nog vol met werk van basisschoolleerlingen. Ik denk overigens niet dat veel ouders weten dat Toonbeeld actief is op de basisscholen. Niet alleen van heel Castricum, waaronder Limmen en Akersloot, maar ook op die van Uitgeest. Zo verzorgen we al 25 jaar schoolvoorstellingen maar de laatste vijf jaar zijn docenten van Toonbeeld ook bezig in de scholen zelf. Dat doen ze op het gebied van muziek, dans, theater, en beeldende vorming en audiovisuele kunst."

Het aanbod verschilt per school en zelfs per groep, afhankelijk van de thema's die daar aan de orde komen. Brouwer: "Plezier in creatief bezig zijn is heel belangrijk, maar door het in te bedden in het lesprogramma wordt het niet iets vrijblijvends en beklijft het ook beter."

GAME OVER Komend cursusjaar wil Toonbeeld in eigen huis versterkt inzetten op muzieklessen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Peter Brouwer: "Het is bedoeld als antwoord op de gamecultuur en het zapgedrag. En uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zelf muziek maken een belangrijke bijdrage kan leveren aan zowel sociale als cognitieve vaardigheden. Daarom krijgen alle basisschoolleerlingen straks een uitnodiging voor onze Open Dag op 15 september met daarbij een bon voor een gratis proefles. Ze kunnen die ter plekke afspreken met een muziekdocent. En weten ze nog niet welk instrument het wordt, dan kan de muzikale clown Teddy Klarinetti hen zeker op een ideeën brengen."


VOLOP KEUZE Ook volwassenen zijn die dag tussen 12.00 en 15.00 uur van harte welkom. Alle lokalen zijn geopend en ook de docenten beeldende vorming zijn aanwezig. Naast tekenen, schilderen, beeldhouwen en keramiek zijn de afgelopen periode ook etsen, edelsmeden en ruimtelijke vorming aan het lesprogramma toegevoegd. Alle drie zijn een schot in de roos gebleken, wat voor een groot deel zeker op het conto van de betrokken docenten is te schrijven. Voor komend cursusjaar zijn nog eens drie nieuwe docenten op het gebied van beeldende vorming aangetrokken. Peter Brouwer: "Ik kan me eigenlijk niet voorstellen, dat er geen cursus bij zou zitten, waarvan je bij jezelf denkt: 'leuk, dat zou ik zelf wel eens willen doen'. En met advies van de docent kun je een heel eind komen. Dus wat let je?"