• Echtpaar Groenland met burgemeester Mans.

    Henk de Reus

Tineke Groenland nog steeds blij met haar Jan: 'Ik viel destijds op z'n mooie krullen'

CASTRICUM Tineke Groenland (90) herinnert zicht nog goed hoe zij haar huidige man Jan (94) leerde kennen. Beiden werkten ze in de Pieter van Foreestkliniek in Amsterdam. Jan deed onderhoudswerkzaamheden, terwijl Tineke verpleegster was. "Ik viel op z'n mooie krullen, maar ook op z'n ondeugende humor", zegt ze. Het echtpaar, dat afgelopen maandag hun 65 jarige huwelijk vierde, kreeg vier kinderen en heeft zes achterkleinkinderen. Jan komt oorspronkelijk uit Alkmaar, terwijl Tineke uit een Amsterdam's gezin komt. Ze wonen al 48 jaar met plezier aan de Willem de Zwijgerlaan in Castricum. Het familiebedrijf in Castricum draagt Jan's achternaam. Hun zonen Jos en Frans en de kleinzoons Joris en Wouter, zetten het familiebedrijf op dit moment trots met succes voort.


Jan en Tineke maakten 20 jaar deel uit van de Raad van Elf van de plaatselijke carnavalsvereniging 'De Windhappers'. "Helaas is deze vereniging opgeheven door gebrek aan belangstelling", vertelt Tineke. Ook verrichte het echtpaar tien jaar vrijwilligerswerk bij
stichting Muttathara. Tineke: "Zelf werkte ik als verkoopster in de winkel, terwijl Jan over het opknappen en verkopen van het ingebrachte meubilair ging. We verzamelden ook vele jaren oude brillen. Het ging hier om meerdere duizenden exemplaren. Deze werden eens per jaar door iemand opgehaald, die ze vervolgens naar Zimbabwe bracht."


Tineke oogt energiek en voert tijdens het interview voornamelijk het woord. Jan luistert op wat afstand toe, maar er ontgaat hem niets. De oren staan nog steeds op scherp. Langzaam beginnen er wel wat lichamelijk ongemakken te ontstaan, maar die weerhouden het echtpaar er niet van om nog, met elkaar, de familie en vrienden van het leven te genieten. Ze doen het alleen iets rustiger aan. Hun 65 jarige huwelijksfeest vieren ze thuis met de kinderen. "Ze hebben alles geregeld", zegt Tineke. Ze benadrukt nog eens gezegend te zijn met 'zulke lieve kinderen'. De burgemeester komt ook nog langs om het echtpaar te feliciteren. "Wat gaat de tijd toch snel. Al weer vijf jaar geleden?" zegt Tineke.