• Hans Boot

Truus (94) tachtig jaar lid van de FNV: 'Ik kom toch niet in de krant hè'

CASTRICUM Nadat Wietsche de Wal twee jaar geleden werd gehuldigd voor haar 70-jarig lidmaatschap van de FNV, heeft de 94-jarige Truus van Hensbergen haar overtroffen. Per 1 januari is zij namelijk 80 jaar lid van deze vakbond. Gisteren werd Truus geïnterviewd voor een boek over alle 80-jarige jubilarissen dat volgend jaar verschijnt.

Hans Boot

Truus van Hensbergen zit er nog heel monter bij als er in het bijzijn van haar zoons Bart en Laurens opeens twee mannen haar kamer in de Santmark binnenkomen die Truus willen interviewen. "Ik kom toch niet in de krant hè?", zegt ze en dat is dus wel het geval. En daar blijft het niet bij. Truus behoort namelijk tot de 80-jarige leden van de FNV, waarvoor de bond opdracht heeft gegeven aan fotograaf en interviewer Martin de Bouter om de verhalen van deze trouwe jubilarissen te bundelen in een boek. De FNV huldigt deze leden volgend jaar aan huis door de overhandiging van het boek dat ervaringen en herinneringen bevat van mensen die al een heel leven achter de rug hebben en in die 80 jaar meegeholpen hebben om de vakbond groot te maken.

IDEAAL Aan deze krant vertelt Truus dat ze bijna haar hele leven in Beverwijk heeft gewoond en getrouwd was met Cor van Hensbergen: "Hij was bankwerker bij de Hoogovens en werd op 1 januari 1939 lid van de FNV. Toen hij in 1997 overleed, heb ik in de geest van Cor het lidmaatschap aangehouden. Mijn man was namelijk een echte vakbondsman en ook jaren kaderlid. De reden is ook dat ik vanwege het sterke rechtvaardigheidsgevoel altijd voor 100% achter het ideaal van deze bond ben blijven staan."