• The weeping elephant stond eerder onder meer in Brussel

    Ode to the wilderness

Vijf meter hoge 'Weeping Elephant' komt naar Castricum aan Zee

CASTRICUM Castricum aan Zee krijgt er een attractie bij. Op het strandplateau wordt - tijdelijk - een vijf meter hoge olifant geplaatst. "Amsterdam heeft de letters I Amsterdam waar je een selfie kunt maken, wij hebben straks de huilende olifant" grapt wethouder Ron de Haan (cultuur), die het kunstobject naar Castricum haalt.

'The Weeping Elephant' is een opvallende beeldende kunstinstallatie van kunstenares Jantien Mook (Ouderkerk a/d Amstel). Het ondernemerscollectief CaanZee en de wethouder zijn met de kunstenares overeengekomen de sculptuur gedurende het zomerseizoen (half mei - eind september) een plaats te geven in het hart van het centrale plein.

OPENING STRANDSEIZOEN Voor de plaatsingsdatum van 'de olifant' is gekozen om deze te laten samenvallen met de opening van het strandseizoen op zondag 12 mei (15:00 uur). De opening krijgt een feestelijk tintje door de ingebruikstelling van de 'EHBO/Strandpost Reddingsbrigade'. Op het strandplateau zijn ter hoogte van 'Strand10' de eerste contouren zichtbaar van het Strandhotel ZZZoomers (13 lodges).

'The Weeping Elephant', zo luidt de boodschap van de kunstenares, brengt een ode aan de wildernis en roept op tot een duurzaam leefmilieu voor mens en dier.

Castricum draagt toerisme en recreatie uit als een kernwaarde van de gemeente. Cultuur is sinds de zomer van 2018 toegevoegd aan de jaarlijkse ontwikkelagenda Toerisme & Recreatie. 'The Weeping Elephant' is een sculptuur (gewicht: 3 ton) van een Afrikaanse olifant van 5 meter hoog, gemaakt van uitgeholde beukenstammen en staal die over de wereld reist en in verschillende steden (Brussel, Gent, Hamburg, Bremen, Amsterdam) wordt geëxposeerd om op een positieve wijze bewustwording te creëren. Onderweg op zijn reis doet de olifant Castricum aan Zee aan. Waar de olifant verschijnt is deze een opvallende eyecatcher en populaire foto-locatie.


FINANCIËN Het ondernemerscollectief CaanZee en de gemeente Castricum staan samen borg voor de kosten voor transport, expositie en onderhoud (totale kosten EUR 6000). De kunstenares kon haar beeldhouwwerk realiseren mede dankzij WNF, IFAW en Staatsbosbeheer. Info: odetothewilderness.com (Jantien Mook)