• Artist impression van de ideeën

Voorstel Bakkersplein oogst lof

CASTRICUM Veel inwoners werden aangenaam verrast door het plan voor een facelift van het Bakkerspleintje van Symbion Vastgoed, op papier gezet door de architecten Van Wilsem & Cabri. Symbion Vastgoed heeft inmiddels bekend gemaakt het plan mede te willen financieren.

Aart Tóth

SUCCESVERHAAL Het gaat sowieso goed op het pleintje. Door de komst van de nieuwe huurders 'Niels Kookt' en het nog te openen 'Licht & Licht' én de invulling van twee units door Wier&Ga en Bloemen 22 is het Bakkerspleintje geheel gevuld. "Daarnaast blijkt de verhuizing van Tafel van 2 een groot succes te zijn. Het bredere aanbod wordt geapprecieerd en vertaald in een hogere omzet. Ook bij Jeff damesmode is men zeer tevreden over de aanloop in de nieuwe winkel." laat een woordvoerder van Symbion Vastgoed weten. "Symbion Vastgoed wil deze positieve ontwikkeling kracht bij zetten en zal initiatieven van de gemeente en ondernemers om het plan van Van Wilsem & Cabri ten uitvoer te brengen zeker financieel ondersteunen."

Zo lijkt het oorspronkelijke enthousiasme bij de opening in 2011 van het Bakkerspleintje in 2018 weer terug. Het pleintje heeft de potentie om een echt centrumplein te worden waar prettig gewinkeld wordt en waar ook nog het nodige vertier te vinden is in een groene omgeving.

REACTIES De reacties op de voorstellen van Symbion zijn hoofdzakelijk positief. Zo is retail-specialist Wim van Vliet laaiend enthousiast. Hij vindt vooral het inpakken van de 'kist' (lift-trappenhuis) een goede zaak. "Over de ruimtelijke inrichting van het plein ben ik ook positief. Er moet goed worden gekeken naar de trekkracht van de winkels. Geen rommel voor de deur, maar een soort verlengstuk van een mooie etalagekast. Wat je buiten ziet moet je naar binnen leiden. Daarbij zullen ondernemers collectief elkaar moeten aanvullen met elkaars artikelen en zeker tijdens de zomermaanden moet er een zonnige uitstraling zijn door middel van zomerse attributen zoals parasols en vlaggen. Prachtig ontwerp en initiatief."

Simone Veldt-Bakker van de Snoepwinkel voor kunstenaars is al even enthousiast. "Ik vind de plannen super en zeker een opsteker en stimulans voor de rest van het dorp".

WETHOUDER Gevraagd naar een reactie op de plannen voor het Bakkerspleintje, reageert ook wethouder Kees Rood positief. "De bouwmeesters van Wilsem en Cabri hebben al vaker mooie gebouwen en ontwerpen gerealiseerd. Met hun ideeën voor het Bakkerspleintje zetten ze opnieuw een aansprekend plan neer. Praktisch en uitnodigend ingericht. En zoals ze zelf zeggen: een centrale plaats voor cultuur, speelvoorzieningen voor kinderen en volwassenen. De toevoeging van extra fietsenstalling, terrassen en groenzones zijn ingrediënten voor een aangenaam verblijf. Ik verwacht dat de gemeente aan de uitvoering ervan wil meewerken. Dat vraagt natuurlijk wel een behoorlijke investering. En er moeten goede afspraken worden gemaakt over onderhoud en beheer."

VERSTERKING Rood vervolgt: "Het plan is een van de vele bijdragen van ondernemers, professionals en betrokken inwoners uit onze dorpen. Die leveren waardevolle ideeën voor versterking van de winkel- en verblijfsgebieden. De realisatie vraagt natuurlijk tijd. En er zijn meer straten en pleinen in onze dorpen die herinrichting en verlevendiging verdienen. Maar we zijn in ieder geval begonnen."