• De eigenaar van de 'fijnste voortuin van Castricum' wint een meet & greet met Helga van Leur

Weervrouw Helga van Leur maakt 'fijnste voortuin van Castricum' bekend

[CASTRICUM] Keurig aangeharkt of lommerrijk, wild en weelderig. Bij de redactie van Nieuwsblad Castricum kwamen de afgelopen weken de mooiste voortuin-foto's voorbij. Samen met de gemeente Castricum organiseerde deze krant de wedstrijd 'De fijnste voortuin van Castricum'.

De voortuinen - van piepklein tot riant - hebben één ding gemeen: het zijn groene tuinen. Groen in de zin van niet versteend. Voortuinen die fijn zijn om naar te kijken en fijn om in te zitten. Fijn voor vlinders en vogels. Maar ook fijn voor de buurt, omdat het regenwater er in weg kan zakken, waardoor het riool bij zware regenval niet overstroomt. Dat laatste is belangrijk nu het klimaat verandert en het (regen)water een steeds groter probleem vormt.

[WATERDAG] De prijsuitreiking is woensdag 25 oktober om 13 uur tijdens de 'Waterdag' in De Hoep door BN'er Helga van Leur. De winnaar ontvangt een tuinbon en een meet & greet met de ex-weervrouw. Helga van Leur spreekt vervolgens samen met Jan Wijn van het hoogheemraadschap over de impact van klimaatverandering op ons dagelijks leven en ze presenteert een (fictief) weerbericht uit 2050. Het Weerbericht 2050 wordt herhaald om 14.30 uur.

[VEEL TE DOEN] Er is veel te doen op de Waterdag. Zo geeft een boswachter van duinbeheerder en waterleidingbedrijf PWN uitleg over 'stuivende duinen'. Met de huifkar kan een kijkje worden genomen bij de 'Kwal', de locatie voor zoetwaterwinning van PWN. Verder is te zien hoe je je eigen tuin kunt verfraaien, en er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat regenwater goed kan weglopen. Wie wil kan een 'vergroend' schetsontwerp van zijn voortuin laten maken.

De Waterdag wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterleidingbedrijf en natuurbeheerder PWN en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). U kunt zich opgeven voor de huifkartocht, de fietsexcursie naar de stuivende duinen en het Weerbericht 2050 van Helga van Leur aan de balie van Bezoekerscentrum De Hoep of via tel. 0251 661066. Haal uw kaartje op de dag zelf bijtijds op aan de balie. Meer informatie over de Waterdag met het volledige programma is te vinden op www.castricum.nl/waterdag.