• Genoeg belangstelling en een heldere uitleg over het nieuwe station.

    Aart Tóth
  • Twitter
  • Twitter

Werk aan station Castricum heeft impact: achterzijde vijf en voorzijde acht maanden dicht

CASTRICUM Binnenkort beginnen de werkzaamheden aan het NS-station. Dit heeft een forse impact voor reizigers. Eerst gaat de Westerpleinzijde dicht, tenminste vijf maanden (vanaf Pinksteren tot november). Je kunt dan het perron op bij de spoorovergang Kramersweg. Daarna volgt de stationswegzijde; deze gaat zelfs voor acht maanden dicht, tenminste tot juni volgend jaar. "Hoe houden we dat dragelijk voor fietsers?" vraagt de Fietsersbond Castricum zich af op Twitter.

Aart Tóth

Op de informatieavond in het gemeentehuis was weinig te merken van onrust of weerstand. Wel kregen projectleider Jeroen Drenth van de gemeente, Bram 't Mannetje van ProRail en vertegenwoordigers van de bouwer (Dekker) veel vragen. Opmerkelijk genoeg waren er veel 50-plussers op de voorlichtingsavond afgekomen. Dit terwijl jongeren een grote groep reizigers vertegenwoordigen.


De werkzaamheden starten dus aan de duinzijde bij het Westerplein. Om de duinen nog toegankelijker te maken, zijn al oriënterende gesprekken gaande tussen gemeente Castricum, ProRail en PWN.
Vanuit het station zou er een voetpad naast het Huis van Hilde, in het verlengde van de stationsuitgang, moeten komen, richting de duinen en het Klimduin. Ook de toekomstige uitkijktoren op de Papenberg zou dan makkelijk bereikbaar zijn. Het Westerplein wordt dan ook levendiger, is de gedachte.

Eind 2020 zal het nieuwe station in gebruik worden genomen. Maar voorlopig zullen gebruikers van het station soms rekening moeten houden met omlopen en omrijden wanneer de werkzaamheden dat vereisen. Ook zullen er weekenden zijn dat er geen treinverkeer mogelijk is vanwege in hijsen van de liftschachten. Let dus op mededelingen in de stationsruimte.