Werk aan Zanderij in Castricum in volle gang: 'Dit wordt de poort naar de duinen'

CASTRICUM Een aantal weken geleden werd het al aangekondigd: aan de Zuidzijde van de Geversweg, de kant van het strandvondstenmuseum, wordt natuur ontwikkeld. Museumeigenaar en oud-bollenkweker Menno Twisk deed enkele jaren geleden afstand van de grond die hij pachtte van PWN. In totaal wordt er nu zeven hectare agrarische grond omgezet naar natuur. Woensdag 27 maart startte natuurbeheerder PWN met de eerste fase. Ook NH nam deze week een kijkje. Te zien is hoe grote graafmachines de zandvlakte stukje bij beetje af schrapen. Tot groot genoegen van boswachter Jan Zijlstra. "Over een aantal jaar staan hier de parnassia's volop te bloeien en komen de vogels ook weer terug."

De voormalige bollenvelden worden opnieuw ingericht tot natuur om zo de zeldzaam geworden binnenduinrandnatuur te herstellen en een natuurlijke verbinding te maken tussen de duinen en de polders. "Het moet eigenlijk de poort naar de duinen worden", vertelt boswachter Zijlstra. "Als mensen vanuit het dorp hierheen komen moeten ze meteen het gevoel hebben dat ze de natuur ingaan."

Bij de ontwikkeling van het gebied gaat PWN weer een beetje terug in de tijd. Het gebied de Zanderij was tussen 5000 jaar v.C en het jaar nul een ruig landschap met langzaam groeiende strandwallen. Het Oer-IJ mondde toen in Castricum uit in zee. "We zorgen er ook voor dat water uit de duinen hierheen stroomt. Dat zorgt voor een mooie biodiversiteit."