• Richard Schavemaker, startklaar voor de presentatie

    Alex van der Leest

Wethouder houdt optie 'rotonde' open

LIMMEN De Limmense rotonde-activisten hebben maandag (18 dec.) ruim 200 handtekeningen voor de rotonde aangeboden tijdens het raadspreekuur. Actievoerder Richard Schavemaker gaf daarbij een heldere toelichting.

Voorzitter Ron de Haan (Vrije Lijst) legde uit dat het raadspreekuur bedoeld is voor open informatie-uitwisseling tussen burgers en raad. "Geen verslaglegging en geen toezeggingen, want dat zou het open karakter verstoren." Dus hiervan geen verslag. Toch is er nieuws: wethouder Marcel Steeman heeft vanwege de actie de procedure met BAM voor het ontwikkelen van de grond aan de Visweg (woningbouw) even stilgelegd; had hij dat niet gedaan, dan was de optie om alsnog een rotonde te realiseren vrij snel kansloos geworden. Daarvoor moet namelijk BAM grond verkregen worden. Hiermee houdt de wethouder mogelijkheid voor een rotonde open.

Dat er iets moet gebeuren met de kruising staat voor de gemeente vast. De Visweg wordt drukker door de nieuwbouwwijk Zandzoom en op de Rijksweg zal veel verkeer 's ochtends de andere kant op rijden: niet meer naar de oprit van de A9 bij Uitgeest, maar naar de nieuwe afslag Heiloo. In 2014 werd een eerder besluit (2011) om een rotonde aan te leggen, teruggedraaid. Steeman: "Er is toen goed onderbouwd gekozen voor een VRI, een verkeersregelinstallatie. Die bleek verkeerstechnisch net ietsje beter. Beide varianten hebben voor- en nadelen, en een rotonde is duurder. Aan de ene kant staat een Chinees restaurant, aan de andere kant ligt grond van BAM. De rotonde moet op een perceel náást de Rijksweg worden aangelegd. Dat betekent een lastige bocht voor het vrachtverkeer en minder overzichtelijke uitritten. Bovendien hebben stoplichten het voordeel dat je af en toe een pauze hebt, waardoor je er beter kunt oversteken." Het college staat echter open voor discussie in de raad, benadrukt Steeman. "We maken nu even pas op de plaats, zodat de gevolgen goed in beeld kunnen worden gebracht en de discussie goed te voeren is."