• Vlnr: Benjamin Schaafsma, Dania Klaver en Annika Bavius met projectleider Pauline van Vliet en burgemeester Mans

Winnende jaren zestig taart en koekjes 'om je vingers bij af te likken, zo lekker'

CASTRICUM "Oh, wat ruikt het hier lekker!", klonk het zaterdag rond Geesterhage, dat gehuld was in de heerlijkste geuren. Geuren die vijftig jaar geleden rond speciale dagen ook her en der de neusgaten beroerden. Ook nu is het feest; de Werkgroep Oud-Castricum viert zijn 50-jarig bestaan met een jubileumweekend. Pièce de resistance: een bakwedstrijd.

Nicole Kleine Staarman

Kinderen van alle basisscholen van Castricum zijn samen met ouder of grootouder de keuken ingedoken met recepten van toen. Het resultaat mag er wezen: behalve de neus worden ook de ogen zwaar verwend. Maar de mond moet nog even wachten, eerst is de jury aan de beurt. En dat zijn niet de minsten. Terwijl de kinderen met hun ouders op vossenjacht zijn en zich vergapen aan de foto's van 50 jaar geleden, besnuffelen, bestuderen en proeven Martin Langeveld van de Roset, Michel Brakenhoff van Bakkerij Brakenhoff en oud-banketbakker Henk Hommes elk baksel met precisie. Dat de heren af en toe stiekem hun vingers erbij aflikken zegt genoeg.

Tijdens de prijsuitreiking zijn de complimenten dan ook niet van de lucht. Maar er zijn toch echt een paar baksels die eruit springen. De overheerlijke Arretjescake van Benjamin Schaafsma is de absolute topper van de taarten. Zijn moeder heeft het recept uit de oude doos getoverd en gezien het succes zal deze vaker op tafel komen. Zeker als het aan Benjamin ligt, want hij wil later misschien wel banketbakker worden. Dan zijn de koekjes aan de beurt: de tweede plaats gaat naar Dania Klaver die met haar gezonde, maar niet te versmaden havermoutkoekjes hoge ogen heeft gegooid. En de hemelse pindakoekjes die de negenjarige Annika Bavius met haar oma heeft gebakken, worden beloond met een welverdiende eerste prijs. Burgemeester Mans en projectleidster Pauline van Vliet reiken de prijzen uit: een koksmuts, een medaille en een bon van de Roset.

Voor wie zaterdag niet heeft kunnen proeven: deze heerlijkheden liggen de hele maand januari bij de Roset en Bakkerij Brakenhoff in de vitrine. Maar op de Arretjescake hoeft niet gewacht te worden, want dat recept heeft deze krant in handen weten te krijgen.

Arretjescake

Arretjescake is een zogenaamde 'koude cake' die in verschillende Nederlandse streken wordt gegeten. Het is een cake waarbij niet de oven, maar de koelkast gebruikt wordt. Het is een heerlijk, maar machtig baksel gemaakt van voornamelijk cacao, boter, suiker en biscuitjes. De Nederlandsche Oliefabrieken (NOV) Calvé-Delft had destijds twee soorten vet: Delfia - een soort frituurvet gemaakt van kokosvet - en Delfrite - een soort margarine. Voor de reclame van deze producten was er een (strip)figuurtje in het leven geroepen met de naam Arretje Nof. Ook werd er een promotieboekje uitgebracht boordevol recepten, het Calvé-Delft's Winterboekje. Onder nummer 100 stond het recept voor Arretje-cake; 'een recept die makkelijk te bereiden is'.

Per regio is het recept wat aangepast, maar de basis is vrijwel gelijk gebleven. Dit is het recept dat Benjamin heeft gebruikt en waarmee hij de eerste prijs heeft behaald bij de bakwedstrijd van het project 'Castricum in 1967'.

Ingrediënten:

· 150 gram roomboter

· 100 gram pure chocolade

· 200 gram (licht)bruine basterdsuiker

· 60 gram cacaopoeder

· 150 gram biscuitjes in stukjes

· 100 gram walnoten (fijngehakt)

Bekleed het cakeblik of andere vorm met bakpapier. Smelt de boter, maar zorg ervoor dat het niet bruin wordt. Meng vervolgens de suiker, cacaopoeder en de gesmolten boter goed door elkaar. Schep daarna de stukjes biscuit door het mengsel. Laat nu de chocolade au-bain-marie smelten en voeg dit toe aan het mengsel. Schep alles nog eens goed door elkaar. Schep de massa vervolgens in het bakblik en druk het goed stevig aan met een lepel. Laat de Arretjescake nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!