Sojabonen kunnen het risico op kanker verminderen en de symptomen van de menopauze verminderen, maar met één waarschuwing

Het eten van sojabonen en producten op basis van soja kan uw gezondheid ten goede komen. In feite kunnen de antioxidanten in sojabonen uw kansen op het ontwikkelen van kanker verminderen en opvliegers verlichten, een veel voorkomend symptoom van de menopauze. (Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag soja eet.)

Sojabonen bevatten een soort antioxidant die isoflavonen wordt genoemd, waardoor het voor u haalbaar is om voldoende isoflavonen binnen te krijgen in een relatief kleine hoeveelheid sojabonenvoedsel. Een portie gedroogde en geroosterde sojabonen van een half kopje levert je 37 gram isoflavonen op. Hetzelfde geldt voor slechts 3 ons tempeh.

Studies hebben aangetoond dat het dagelijks eten van isoflavonen u kan beschermen tegen een aantal soorten kanker. Een recensie uit 2020 in Antioxidanten identificeerde een verband tussen de dagelijkse inname van soja en een verminderde kans op het ontwikkelen of overlijden aan borstkanker. Het dagelijks eten van 5 gram soja-isoflavonen bleek het risico op borstkanker met 12% te verminderen.

Hoe sojaconsumptie het risico op kanker beïnvloedt

Interessant is dat het tijdstip waarop u voor het eerst soja-isoflavonen gaat eten, van belang kan zijn, vooral als u probeert zoveel mogelijk bescherming tegen borstkanker te krijgen. Een artikel uit 2009 in Nutrition and Cancer concludeerde dat het eten van soja vóór de volwassenheid borstkanker op latere leeftijd kan voorkomen.

Ondertussen bleek uit een recensie uit 2010 in de Journal of Epidemiology dat de prevalentie van borstkanker daalde onder vrouwen die in Azië woonden, in plaats van onder vrouwen uit westerse samenlevingen. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan conventionele Aziatische diëten die vroegtijdige blootstelling aan een groot aantal sojarijke voedingsmiddelen mogelijk maken. De bevindingen suggereren dat de preventieve effecten van soja op borstkanker kunnen afhangen van wanneer u voor het eerst soja eet, hoe vaak u soja blijft eten en hoeveel soja u in totaal eet.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het eten van soja een onverwacht effect heeft op de prostaat van een man. Volgens een recensie uit 2018 in Nutrients heeft het consumeren van sojavoedsel potentieel aangetoond bij het verlagen van de incidentie van prostaatkanker.

Al deze bevindingen zijn belangrijk omdat volgens het National Cancer Institute jaarlijks meer dan twee miljoen mensen de diagnose kanker krijgen. Borst- en prostaatkanker behoren tot de meest voorkomende vormen van kanker (evenals de belangrijkste oorzaken van sterfgevallen door kanker) voor mensen die in de Verenigde Staten wonen.

Goed nieuws voor vrouwen die van soja houden

Soja-isoflavonen kunnen de bijwerkingen van de menopauze verzachten, zoals de beruchte en ongemakkelijke opvliegers die vrouwen doorweekt kunnen maken. Volgens een recensie uit 2006 in Maturitas konden vrouwen hun ‘blozen’ (een andere naam voor opvliegers) verminderen door hun dieet aan te vullen met soja. De vrouwen die elke dag het grootste aantal opvliegers hadden, leken meer baat te hebben bij het gebruik van soja om hun temperatuurschommelingen te beteugelen. Op dezelfde manier bleek uit een onderzoek naar de menopauze uit 2021 dat vrouwen die twaalf weken lang sojasupplementen kregen, hun opvliegers met gemiddeld 79% verminderden.

Ondanks de voordelen bij het bestrijden van kanker en het verlichten van de menopauze, zijn er een aantal mogelijke nadelen verbonden aan het opnemen van meer soja in uw dieet. Een verhoogde consumptie van soja is in verband gebracht met een mogelijke stijging van de reacties op hypothyreoïdie, zoals blijkt uit een onderzoek uit 2011 in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Sommige mensen ervaren diarree of winderigheid vanwege het vezelgehalte van soja. Anderen ervaren onaangename immuunreacties vanwege soja-allergieën. (Hier zijn enkele voedingsmiddelen die u moet vermijden als u een soja-allergie heeft.)