• Bij de foto: Marga Quinten op de lopende band onder toeziend oog van Celine Neefkes. (foto Hans Boot)

    Hans Boot

Inspanningsfysiologie van start in sporthal De Bloemen

CASTRICUM Als je Celine Neefkes (1967) vraagt wat voor opleidingen ze heeft gedaan en waar ze zich precies mee bezig houdt, dan is dat niet in een paar woorden samen te vatten: "Ik heb inspanningsfysiologie gestudeerd in Amerika en ben Exercise Physiologist. Ook heb ik op de VU gezondheidswetenschappen gestudeerd, met specialisatie leefstijl in chronische aandoeningen."

Hans Boot

Na jaren ervaring te hebben opgedaan met het (re)conditioneren van mensen in de sport en in de revalidatie, is Celine in januari in Club Karakter boven sporthal De Bloemen gestart met een eigen praktijk.

Celine: "De behandelingen richten zich meer op het hele organisme in plaats van op één blessure of een deel van het lichaam. Daarbij komen ook anatomie, ziekte-, dieet- en trainingsleer, psychologie en wetenschappelijk onderzoek om de hoek kijken. Ik probeer de hiaten in de lichamelijke conditie op te sporen en pas het trainings- en leefstijlrecept hierop aan. Het voordeel hiervan is een hoog trainingsrendement, waardoor je sneller in balans komt en je veel gezonder voelt."

BEWEEGRECEPT Celine legt ook uit waarom haar praktijk uniek is te noemen: "Inspanningsfysiologie is hier gericht op het doen van onderzoek. Ik gebruik de uitkomsten in de praktijk. Voor bijvoorbeeld mensen met diabetes, obesitas, hart- en vaataandoeningen, reuma, burn-out etc. Zover ik weet ben ik de enige die op deze manier werkt." Celine neemt altijd eerst een gezondheid- en leefstijlscan af via een vragenlijst. "De antwoorden geven aan welke risico's iemand loopt op het krijgen van een chronische aandoening." Hierna volgt een uitgebreide inspanningstest. Celine meet o.a. conditie (cardio), spierkracht en spieruithoudingsvermogen. Op basis van de hulpvraag, uitslagen van de scan en de testen krijgt de cliënt een persoonlijk beweegrecept."

GROEPEN Uiteraard is Celine nog volop bezig met klantenwerving, maar ze heeft wel al een duidelijke aanpak voor ogen: "Ik wil de begeleiding opzetten in groepen van maximaal zes tot acht personen. Het sociale aspect is belangrijk. Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding maar kan zo ook samen met anderen sporten en afspreken om vrij te trainen of bijvoorbeeld te gaan wandelen. Het voordeel van mijn praktijk is ook dat deelnemers onbeperkt gebruik mogen maken van de voorzieningen en sportlessen in Club Karakter."

Tijdens het interview komt Marga Quinten langs voor een behandeling en licht haar bezoek toe: "Ik ben de eerste cliënt van Celine op deze locatie en ken haar al een aantal jaren van een andere training. Er is al een scan van mij gemaakt en straks wordt de daarop gebaseerde test afgenomen. Ik hoop zo van mijn klachten af te komen en fitter te worden."

Meer informatie: 06-38016803 en exerciselab.nl of Facebook (Exercise Lab).