• Begeleiders Vincent Meurs (links) en Patrick Kingma (rechts) met Mohamad Maso

    Aart Toth
  • Klaar voor de start Patrick Kingma en Mohamad Maso.

    Aart Toth

Mohamad Maso maakt indruk

CASTRICUM In de triatlonwereld al internationaal bekend, in Castricum sinds de 1/8 triatlon op 1 juli kennen we nu ook zijn naam. Mohamad Maso, een uit Syrië afkomstige vluchteling die via allerlei omzwervingen in Nederland terecht kwam.

Aart Tóth

In Castricum kwam hij als eerste over de finish met wel drie ronden voorsprong. Door de Castricummer Patrick Kingma, bestuurslid van de Nederlandse Triatlonbond en horecaondernemers Vincent en Jolanda Meurs (onder meer van 'Zeezicht') wordt Mohamad via crowdfunding ondersteund in zijn missie: de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

VLUCHTEN Mo, zoals Mohamad (1993) genoemd wordt, verliet Syrië in de zomer van 2015. Hij is geboren in Aleppo en studeerde 'sporteducatie' aan de universiteit van Tishreen. Die studie kon hij helaas niet afmaken; samen met zijn zes jaar jongere broer vluchtte hij via Libanon naar Turkije, waar een onzekere toekomst begon. In Syrië had Mo al zwemles gehad van zijn vader, een zweminstructeur. Toen hij vanuit Turkije per boot naar het Griekse Samos voer, waren Mo en zijn broer dan ook de enigen die de overtocht niet vreesden. Vanaf Samos kwamen ze samen via Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland in Nederland terecht, de bestemming die zijn vader hen had geadviseerd.

Na aanmelding in Ter Apel gingen de broers van het ene naar het andere COA opvangcentrum. Via Heemskerk en Zandvoort belandden ze in deze regio. Natuurlijk bleven de sportieve prestaties van Mo niet onopgemerkt en kreeg hij via de Nederlandse Triatlonbond een wedstrijdlicentie. Zijn passie 'sport' kwam weer tot bloei, wat zich uitte in klinkende overwinningen bij wedstrijden. In Zandvoort begon zijn dag al om half 5 in de ochtend om - in wat voor weer dan ook - te gaan trainen in de duinen, lopend en op de fiets, om daarna ook nog even baantjes te zwemmen in het zwembad. De Olympische spelen in 2016 miste hij helaas, ondanks inspanning van de Nederlandse sportkoepel NOC NSF.

DUITSLAND Een nare wending, door een asielregel konden Mo en zijn broer Alaa niet in Zandvoort blijven. Zij moesten zelfs terug naar het laatste asielland vóór aankomst in Nederland: Duitsland. Alle opgebouwde sportcontacten in Nederland leken niet meer bereikbaar.

De broers Maso kwamen terecht in Hannover waar zij hun eigen appartement kregen, Alaa de school bezocht en Mo de inburgeringscursus met goed resultaat volgde en zodoende zijn doorzettingsvermogen toonde. Beiden waren praktisch dagelijks in het zwembad te vinden. Mo stortte zich daarbij op de triatlon.

Maar de band met Nederland bleef. Net als de vriendschap met mede-triatleet Patrick Kingma, die uit 2015 dateert. "In dat najaar werd ik gevraagd of ik Mohamad een keer op wilde pikken voor een training in Alkmaar op de Wielerbaan. Toen is onze vriendschap ontstaan en zijn we samen de Triatlon wedstrijden af gegaan in de zomer van 2016, waarbij we zelfs door het programma 'Nieuwsuur' werden gevolgd."

TOEKOMST Graag zou Mo in Nederland willen blijven, maar dat is in de gehele asielaanvraagpuzzel wat moeilijk. Wel wordt hij door Patrick gesteund, gecoacht en begeleid bij trainingen, wedstrijden, reizen en het vinden van sponsors via crowdfunding. Je hebt immers nogal wat nodig om aan een triatlon mee te doen. Naast een speciaal triatlonpak, dat je gehele wedstrijd aan kunt houden, zijn ook de beste hardloopschoenen en een super-triatlonfiets met aanverwante materialen onontbeerlijk. Dat is inmiddels prima geregeld, alhoewel steun altijd welkom is.

JOLANDA EN VINCENT MEURS Die steun krijgt hij ook van inwoners van de gemeente Castricum: het horecaondernemersechtpaar Jolanda en Vincent Meurs, die Mo intussen beschouwen als deel van het gezin en zelfs een kamer voor hem ingericht hebben. "Een prima combinatie, mede omdat onze zoon ook regelmatig deze tak van sport beoefent", zegt Vincent. In Castricum kennen wij intussen Mohamad Maso als de topatleet die ook nog even de 1/8 triatlon van Castricum meeliep en daarbij zijn visitekaartje afgaf. "Geweldig zulke mensen zoals Patrick Kingma en Vincent Meurs die dit mogelijk maken." sluit Mo af.