• Wethouder Rob Schijf op de judomat

Schijf bezoekt schooljudoles

LIMMEN Kinderen uit groep 6 van Het Kleurenorkest in Limmen hadden vorige week bijzonder bezoek tijdens hun Schooljudoles. Zowel wethouder Rob Schijf als beleidsambtenaar Sebastiaan Huys stapten in judopak de mat op.

De gemeente maakt het mogelijk dat momenteel de Schooljudo-pilot draait op drie scholen: Het Kleurenorkest in Limmen, basisschool Rembrandt in Akersloot en basisschool Helmgras in Castricum.De lessen worden verzorgd door Eveline Beentjes, Bern Winkelbeiner en Jeri Pannevis. Als de programma's op deze drie scholen zijn afgerond, wordt bekeken of Schooljudo op alle scholen kan worden uitgerold.

ZEVEN WAARDEN Dertien jaar geleden werd Schooljudo opgericht, een initiatief van voormalig wereldkampioen en Olympisch medaillewinnaar Ruben Houkes. Niet alleen om zijn sport te promoten, maar om iedereen te overtuigen van de meerwaarde van judo als opvoedkundig middel. Kinderen krijgen bij Schooljudo 'Skills for Life' aangereikt. Binnen Schooljudo staan zes waarden centraal; vertrouwen, respect, discipline, weerbaarheid, beheersing en samenwerken. Plezier is de zevende waarde, de katalysator van het geheel. Deelnemers werken vier weken lang aan deze waarden. Dat gebeurt in de sporthal of het speellokaal; die wordt met echte judomatten en speciale pakken omgetoverd tot een dojo.

BUITEN DE DOJO Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de waarden buiten de gymles. Leerkrachten krijgen verschillende tools aangereikt om de waarden te vertalen naar situaties thuis, op het schoolplein en in de klas. Schooljudo is op deze wijze niet alleen interessant als kwaliteitsimpuls voor de gymles maar sluit ook aan op het sociaal-emotionele ontwikkelingsplan en anti-pestbeleid van een school.