• Foto: Henk de Reus

    Henk de Reus

Surfkoorts neemt toe

CASTRICUM AAN ZEE Het Nederlands Kampioenschap BIG Air, het grootste kitesurfevenement dat ons land kent,staat voor de deur. Dit betekent dat het hart van menige kitesurfer sneller gaat kloppen. Evenals als vorig jaar vindt de strijd in Castricum plaats. Wim Tromp, stichtingsbestuurder van Sports at Sea, verheugt zich er al op om de beste kitesurfers van Nederland aan het werk te zien, met sprongen van soms meer dan 20 meter hoog en snelheden van wel 60 km per uur.

Henk de Reus

MEER BELANGSTELLING In 2012 zijn Sander Bos en Ronald Glasbergen gestart met kitesurfschool 4Wind met de bedoeling hun passie voor deze sport met anderen te delen. In 2015 vestigde de kitesurfschool zich aan het strand in Castricum. "Met succes", zegt Sander, "want binnen een paar jaar groeide het aantal leerlingen dat kitesurfles nam uit naar 800. De helft hiervan komt uit Castricum en omstreken".

Internationaal doet Nederland het goed. Het kent twee wereldkampioenen binnen de freestyle discipline. Sander doet zelf ook mee in deze discipline, waarbij het de bedoeling is om hoge sprongen te maken en extreme trucs uit te halen. In 2014 werd hij derde bij het EK.

GROTER EN INTERESSANTER MAKEN Sander: "Het is mijn wens om deze sport nog groter en interessanter te maken voor het publiek. Om die reden ben ik vorig jaar gestart met het organiseren van het NK Big Air kitesurfen. De eerste editie vond plaats in Castricum. Met meer dan 60 deelnemers werd het meteen de grootste kitesurfwedstrijd van Nederland. Ik hoop dat er dit jaar nog meer publiek komt kijken. Neem wel een fototoestel mee, want je kunt spectaculaire actiefoto's schieten", zegt hij met een glimlach. Wim: "Bij de wedstrijd gaat het erom dat deelnemers zo hoog mogelijk springen door middel van de kite en in die sprong de moeilijkste en meest extreme trucs aan de jury laten zien. Het NK Big Air evenement kent veel deelnemers mee die ook meedoen aan internationale evenementen."

Het NK wordt gehouden op een dag in het weekend tussen 31 maart en 15 juli of tussen 1 september en 14 oktober. Voor het doorgaan van het evenement in Castricum geldt één voorwaarde: er is minimaal windkracht 6 nodig voordat er een 'GO' gegeven wordt. Omdat de weersvoorspellingen nog wel eens veranderen wordt de wedstrijd op de donderdag, voorafgaand aan het weekend, aangekondigd. Meer weten? Ga naar www.4wind.kitesurfles.nl of www.NK.BigAir.nl.