• Het CSV rolstoelhandbalteam

Team CSV in race om titel 'uniek sporttalent'

CASTRICUM Het rolstoelhandbalteam van CSV doet mee aan de verkiezing 'Uniek Sporttalent 2017'. Wie het rollende handbalteam aan deze titel wil helpen, kan stemmen via www.unieksporten.nl/sporttalent. Uit de gekozen finalisten kiest de jury de uiteindelijke winnaar.

In de jury zitten onder andere Esther Vergeer (voormalig Paralympisch Kampioen rolstoeltennis) en Bibian Mentel (Paralympisch Kampioen Snowboarden). Op 28 november zullen de winnaars tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA gehuldigd worden.

CSV is in Nederland als eerste gestart met een rolstoelhandbalteam onder leiding van Ada Stam. Tijdens haar revalidatie in Heliomare werd haar gevraagd welke sport ze graag uit zou willen voeren. Daar hoefde Ada niet lang over na te denken. Handbal is haar lust en leven. Het enigste probleem... Er bestond helemaal nog geen rolstoelhandbal! Ze kreeg CSV Castricum, de club waar ze altijd heeft gespeeld, zo ver om een team op te richten. Onder leiding van aanvoerster Joyce van Haaster kwam het team (13 m/v), elke week samen om zich in het zweet te werken. Om meer naamsbekendheid te genereren heeft het team twee jaar lang demo's gespeeld, met resultaat. Inmiddels zijn er zes rolstoelhandbalteams in Nederland. De clubs komen een keer in de maand samen vanuit alle hoeken van het land voor een competitiedag.

In 2015 werd CSV door de handbalbond uitgenodigd om deel te nemen aan het EK in Oostenrijk. Voor het team dat met knikkende knieën op het veld stond - andere landen waren immers al veel langer bezig met deze sport - kon het niet beter uitpakken dan het deed. Ze wonnen alle wedstrijden en haalden goud binnen! Ze werden bovendien uitgeroepen tot sportploeg van Castricum 2016 en Nederlands kampioen 2017. Het uiteindelijke doel is om rolstoelhandbal paralympisch te krijgen. En wie weet wordt dat weer een wereldtitel!