• Aart Tóth
  • Eerste bij de vrouwen

    Aart Tóth
  • De winnaar bij de heren

    Aart Tóth
  • Aart Tóth

Veel mensen op de been bij Triatlon Castricum

CASTRICUM De derde Castricumse Triatlon trok zondag veel publiek. De weersomstandigheden - niet te heet - bleken ideaal voor de atleten. Er werden dan ook toptijden neergezet.

Aart Tóth

De recordtijden van Mohammad Maso, de vorige winnaar, werden echter niet geëvenaard. Wel wist Marijke Zeekant (62), die dit jaar al Europees kampioen is geworden in Weert, een toptijd neer te zetten. Voor haar was de 1/8 Triatlon van Castricum een goede voorbereiding op het komende WK in Lausanne, Zwitserland.

Klokslag 14.00 uur werd het startschot of eigenlijk de startfluit gegeven door de Castricummer Marcel de Geest die zijn sporen al verdiend heeft in de Triatlonsport. In zwembad De Witte Brug was dit een attractie op zich, met een qua niveau en prestaties zeer uiteenlopend deelnemersveld. Wie uitgezwommen was, ging vervolgens als een speer naar de wisselzone, waar meteen het verschil merkbaar was tussen de geoefende Triatlonatleten en de minder geoefenden. Dat verschil zat hem in de souplesse bij het wisselen van zwemmers- naar wielrenoutfit. Alle deelnemers werden flink aangemoedigd langs het parcours. In de slotserie, het hardlopen, was duidelijk te merken dat de atleten het fysiek minder zwaar hadden dan vorig jaar, toen de temperaturen veel hoger waren en er een enorme hoeveelheden water doorheen gingen.

LEERMOMENT Op de organisatie van de Triatlon viel weinig tot niets aan te merken. Hoewel er bewoners waren langs het parcours die hun auto vergeten waren te verplaatsen, liep alles toch op rolletjes. De 90 vrijwilligers hadden hun handen vol aan het opzetten en afbreken van het parcours met dranghekken, het bemannen van oversteekplaatsen en uitdelen van drinkwater. Even dreigde het fout te gaan, toen enkele kooplieden van de gelijktijdig gehouden seizoenmarkt na afloop van de markt dranghekken wilden verwijderen om huiswaarts te keren. Dit terwijl de triatlon nog gaande was. Gelukkig kon dit worden voorkomen en bleven ongelukken uit. Desalniettemin een leermomentje.

WINNAARS Helaas ging de officiële prijsuitreiking door burgemeester Toon Mans niet door, omdat gelijk met de Triatlon de WK-finalewedstrijd USA-Nederland gespeeld werd - dit was te volgen op een videowall op het Dorpsplein vlakbij de finish. De aandacht moest dus verdeeld worden tussen triatlon en voetbal. Voor wie de uitslag van de triatlon heeft gemist, nog even de nummers 1 t/m 5 op een rij.

HEREN 1 Leander van Diggelen Nieuw-Vennep (startnummer 17) 2 Sjors Groot Uitgeest (35) 3 Alex Admiraal Castricum (4) 4 Dirk Goldebeld Wormer (26) 5 Tako Tabak Castricum (87).

DAMES 1. Marijke Zeekant Amsterdam (startnummer 1) 2. Lindsay van der Meer Castricum (14) 3 Danielle Schneider Geldermalsen (98) 4 Manon van Tunen Heemskerk (19) 5 Iverna Creton Castricum (97).