• De voorzitter met A-junior Vigo Miedema.

    Hans Boot

Voorzitter KV Helios: 'Dringend behoefte aan kunstgrasveld'

CASTRICUM Na een aantal magere jaren is Helios onder leiding van voorzitter Frank Brakenhoff weer een volwaardige vereniging met circa 150 leden. De visie is gericht op sportieve gezelligheid.

Hans Boot

Frank Brakenhoff was 9 jaar toen hij op korfbal ging: "Ik voetbalde eerst, maar omdat mijn beste vriend korfbalde leek het mij ook leuk om dat te gaan doen. Bovendien kom ik uit een echte korfbalfamilie. Mijn moeder, broertje en zusjes waren hierin ook actief."

Inmiddels heeft de 37-jarige intern begeleider van een basisschool in Santpoort-Noord samen met zijn vriendin twee kinderen en hanteert hij sinds twee jaar de voorzittershamer van Helios: "Ik werd gekozen nadat ik een half jaar interim was geweest. Daarvoor heb ik verschillende functies bekleed. Toen we nog één jeugdteam hadden ben ik begonnen als jeugdtrainer. Verder was ik lid en voorzitter van de jeugdcommissie, heb de jeugdtechnische commissie opgezet en was ook scheidsrechter. Daarna werd ik bestuurslid namens de jeugd en uiteindelijk voorzitter. Tegenwoordig train ik de A-selectie nog."

SPELPLEZIER Over de vraag wat er nou zo leuk is aan korfballen hoeft Frank niet lang na te denken: "De kracht is dat het de enige sport in de wereld is die je gemengd kunt beoefenen. Deze is begin 1900 bedacht door een leerkracht uit Amsterdam die een spel met zijn hele klas wilde spelen. Een voordeel is ook dat de sport zich constant ontwikkelt en dat ook de spelregels regelmatig worden aangepast. Daardoor neemt het spelplezier duidelijk toe. Niet voor niets staat korfbal na voetbal en hockey in Nederland op de derde plaats. Het is alleen jammer dat het nog steeds geen onderdeel is van de Olympische Spelen."

Helios kampte in de jaren '80 met een flinke terugloop van het aantal leden, maar wist zich goed te herstellen: "Momenteel beschikken we over drie senioren-, twee junioren- en drie aspirantenteams. Ook hebben we een pupillenteam en kinderen van 4-6 jaar kunnen zich uitleven in de groep Kangoeroes. Daarnaast is er nog een groep Kombifit, waaraan oud-spelers en mensen die recreatief in groepsverband willen sporten kunnen deelnemen. Ik wil nog even benadrukken dat de binding binnen de club erg sterk is en leden niet zo gauw opzeggen. Over 't algemeen kent iedereen elkaar en is het respect binnen en buiten de lijnen bijzonder groot."

KUNSTGRASVELD De korfbalclub heeft ook niet te klagen over de financiële ondersteuning door diverse sponsors: "Sinds vorig seizoen is de sponsorcommissie erg actief en dat heeft geleid tot nieuwe contracten. Zo zijn we ontzettend blij met telefoonwinkel RezaRepair die de hoofdsponsor van ons eerste team is geworden. Het doel is dat alle teams er netjes bijlopen in gesponsorde kleding."

De voorzitter noemt ook als positief punt dat de vereniging in 2002 van de Eerste Groenelaan naar sportpark Noord-End verhuisde: "We zijn er toen enorm op vooruit gegaan wat accommodatie betreft. Een voordeel is ook dat we met FC Castricum op één complex zitten, zodat er meer reuring is en kruisbestuiving kan plaats vinden. Het zou echter een enorme boost geven als we een kunstgrasveld krijgen, waar dringend behoefte aan is. Wij zijn namelijk de enige korfbalclub in Noord-Holland die nog op echt gras speelt. Het wachten is op een beslissing van de gemeente en laten we hopen dat de nieuwe raad zijn nek daarvoor durft uit te steken!"

Tot slot wil Frank nog wel iets kwijt over de visie van zijn vereniging: "Die is vooral gericht op sportieve gezelligheid met als doel ledenbehoud en –werving. De oudere jeugd krijgt heel veel ruimte om zelf te participeren binnen de club door bijvoorbeeld training te geven, wedstrijden te fluiten en feestjes te organiseren." Vigo Miedema, A-junior en kleinzoon van oprichtster Tiny Miedema, bevestigt dit volledig: "Het is bij Helios supergezellig en ik geniet elke week weer van deze mooie sport, waarvoor we hard trainen op dinsdag en donderdag."