• In 2017 was het al gezellig druk; dit jaar wordt nóg meer publiek verwacht

    Aart Toth

Zondag: triatlon én sportmarkt in Castricum

CASTRICUM Sportminnend en sportminded Castricum kan dit weekend zijn hart ophalen, want zondag wordt de Triatlon van Castricum gehouden. Deze dag is er ook een seizoensmarkt - een braderie waar doorgaans vele honderden tot duizenden bezoekers op afkomen. Het thema van de markt is 'sport'.

Aart Tóth

"Het zal duidelijk zijn, zondag staat Castricum op zijn kop" zegt organisator Wilco van Pel. "Vanaf elf uur in de ochtend kan iedereen al terecht op de sportmarkt. En rond half twee zal de tweede Castricumse 1/8 Triatlon het straatbeeld bepalen. De spanning onder de deelnemers en hun achterban zal dan ongetwijfeld behoorlijk oplopen. In veel straten zal het niet mogelijk zijn te parkeren, ook niet voor bewoners, maar De Brink en omliggende straten bieden uitkomst."

ZWEMBAD De start van de Triatlon vindt plaats in zwembad de Witte Brug, waar burgemeester Toon Mans het startschot zal geven voor 500 meter zwemmen, gevolgd door 21 kilometer fietsen en als slot 5 kilometer hardlopen met de finish op het Dorpsplein (voorheen het Horecapleintje).

Het spektakel begint dus in het zwembad, waar uiteraard aan de buitenzijde de start van het wielrennen is. De parkeerplaats bij het zwembad fungeert als wisselplaats voor de deelnemers. Na die 21 kilometer fietsen is de wissel wederom bij het zwembad voor de laatste krachtmeting: het hardlopen. Op het routekaartje (zie de pagina hiernaast) kunt u de route in u opnemen en uw plaats bepalen voor het mooiste zicht op de deelnemers. Het fietsparcours van 21 kilometer volgt de blauwe lijn in de aangegeven richting, waarbij de deelnemers zeven ronden fietsen. Hardlopen gaat volgens de oranje route. De deelnemers lopen daar zes ronden om op het Dorpsplein te finishen en een aandenken in ontvangst te nemen.
SPORTMARKT Op de dag van de Triatlon wordt ook een seizoensmarkt gehouden met als thema sport. "Maar dat betekent niet dat het alleen maar sport is dat de klok slaat." verklaart mede-organisator Marianne Vollers. "Uiteraard zijn er ook veel andere kramen en tref je er het vertier dat je ook op een normale seizoenmarkt vindt. De markt staat opgesteld in de Torenstraat en Burg. Mooijstraat. Er zijn altijd veel koopjes, vers fruit, leuke hebbedingetjes. Daarnaast zijn er dit keer dus sportverenigingen en sportscholen bij, die zich presenteren aan het publiek. Je kunt er zelfs even van proeven; ze nemen attributen en toestellen mee. En er is natuurlijk van alles te doen voor de allerkleinsten. Van draaimolens tot jumping."

Wie moe geworden is van het slenteren of van de spanning rond de triatlon, kan een plekje zoeken op een van de terrassen en genieten van livemuziek. Meer informatie: triatlon-castricum.com