• Een van de werkstukken

    Bonhoeffer

Art & designexpo bij Sopit in Castricum

CASTRICUM Nog voordat de landelijke examens van start zijn gegaan, hebben de leerlingen van HAVO5 en VWO6 met het vak Art & Design van het Bonhoeffercollege twee weken geleden het praktijkexamen afgerond. Hun meesterstukken zijn gereed voor de eindbeoordeling, én voor de tentoonstelling op 10 en 12 mei in Grafisch Atelier Sopit.

De galerie zal voor het achtste jaar haar deuren openen voor het aanstormend beeldend talent van de school, waaronder een flink aantal leerlingen dat na het eindexamen aan een kunstvakopleiding gaat beginnen.

Vanaf januari werkten de leerlingen aan hun examenwerkstuk waarbij ze mochten kiezen voor 2D, 3D of zelfs 4D. Bij Art & Design kan naast de kunstzinnige kant ook worden gekozen voor de Technologylab- of designkant van de beeldende vakken. Dit houdt in dat leerlingen zich ook kunnen verdiepen in op actuele wetenschap en technologie georiënteerde kunst, en hun meesterstuk in samenwerking met bèta- en techniekvakken mogen maken. "Zo trekken we een bredere en grotere groep geïnteresseerde leerlingen aan," vertelt docente Silvia Winder. "Deze insteek vergroot de beroepsmogelijkheden van de kunstzinnige leerlingen van onze school."

Docente Ilona Mes: "Het is heel leuk om het beeldend proces bij de leerlingen te volgen en de werken te zien ontstaan, zeker nu er ook designwerken en klei-animaties mogen worden ontworpen en uitgevoerd. In de tentoonstelling komt bij iedere leerling zo'n 5 á 6 jaar middelbaar beeldend-kunstonderwijs samen en wordt goed zichtbaar hoeveel de leerlingen hebben geleerd. Er is veel talent in deze lichting."


De leerlingen kozen uit zeven examenonderwerpen die centraal landelijk worden bepaald. Favoriet waren bijvoorbeeld de thema's 'Fantastische ... (beesten, gedachten, mensen et cetera) en waar ze te vinden', het thema 'Pay no attention to that man behind the curtain', en ook 'het ontwerpen van een speelplek voor de homo ludens.'

De werken zijn te bewonderen bij Sopit aan de Anna Paulownastraat 22. Op vrijdag 10 mei om 17.00 uur (opening) en op zondag 12 mei 14.00 tot 17.00 uur.