• Marieke de Vree

Workshops voor Bonhoeffer-leerlingen in 'atelierstraatje' van Castricum

CASTRICUM "Superleuk" vindt de één, "ik wist niet dat ik dat kon maken" zegt de ander na de workshopmiddag in het 'atelierstraatje' van Castricum, de Anna Paulownastraat.


Donderdag stonden er twee beeldende workshops-op-locatie op het programma van HAVO4- en VWO5-leerlingen van het Bonhoeffercollege met het vak Art & Design. In grafisch atelier Sopit werden zij door Harm Noordhoorn ingewijd in 'Hot Printing', een techniek geïnspireerd op de 'druksels' van de expressionistische grafisch kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945). Terwijl uit Harm's jukebox Hot Jazz-klanken uit de jaren '30 schalden, gingen de leerlingen driftig aan de slag met de door hen gemaakte sjablonen en met de inktroller.

Aansluitend werden in het naastgelegen leeratelier PookPook door Marieke de Vree de basistechnieken van leerbewerking gedemonstreerd: het toepassen van patronen, leer snijden en het werken met leergereedschap, schalm- en naaimachine. De enthousiaste leerlingen maakten een 'festival bag' of een zonnebrilhoesje van leer, aangepast aan hun eigen stijl en smaak.