• Hannie Lutke Schipholt voelt wel wat voor een links blok

    Alex van der Leest

'Links-blok' in de markt voor een coalitie met VVD

CASTRICUM Winnend lijsttrekker Rob Dekker (VVD) komt pas tevoorschijn na het bekend worden van de uitslag. Niet voor een opzichtige, lawaaierige entree. Nee, Rob ("ik had even andere prioriteiten") is 20 maart weer vader geworden en had net nog even een luier moeten verschonen. Maar hij genoot graag nog even mee van het overwinningsfeestje.

Alex van der Leest

Ook verliezende lijsttrekker Ada Greuter (PvdA) liet zich pas laat zien. Zij zat in het stemlokaal (Maranathakerk) om stemmen te tellen. Zoals altijd. Al met al was het een sobere uitslag-avond op het gemeentehuis. Geen muziek, maar wel een drankje en een hapje, zo nu en dan onderbroken door de presentatie van burgemeester Mans met de binnendruppelende uitslagen. Alles keurig in beeld gebracht door een directe uitzending van C-TV, inclusief gesprekjes met winnaars en verliezers.

Wie gaan het college vormen? Als je puur naar de zetelverdeling kijkt, ligt het voor de hand dat er een coalitie komt van VVD, CKenG en CDA, samen goed voor 13 zetels – een meerderheid. Maar niemand denkt dat dit lukt. Ron de Haan (De VrijeLijst) daarover: "Laat ze het maar proberen. Het lukt ze nooit om zo'n coalitie te vormen." Ron is voorstander van een brede raadscoalitie. En hij niet alleen.

NIEUWE AANPAK Ook Rob Dekker (VVD) kiest daarvoor. Niet zoals voorheen direct gaan afzonderen van coalitiepartijen, maar beginnen met breed overleg. Rob: "Dat hebben we zo afgesproken en daar houden wij ons aan". Burgemeester Mans stuurde een brief naar de lijsttrekkers om dit toe te lichten. Het idee is om een informateur aan te wijzen die met alle fracties bespreekt waar het de komende vier jaar over moet gaan. Ook wil hij streven naar een breed raadsprogramma, zodat er een stevige basis is voor de komende vier jaar. En pas daarna kijken wie dat zouden kunnen gaan uitvoeren.

AFTASTEN Aftasten. Ondertussen blijven de partijen elkaar aftasten en gaat het onderlinge overleg door. Zo willen linkse partijen meer samen optrekken, "een links blok". Daardoor ontstaat een bredere achterban voor Hannie Lutke-Schipholt (GroenLinks), die heeft laten weten het wethouderschap te ambiëren. En het zorgt wellicht ook voor vermindering van de versplintering, met maar liefst weer tien partijen in de raad. Ook de VVD ziet voordelen als linkse partijen samengaan. Overigens, volgens Kieskompas staan GroenLinks en de VVD het verst uit elkaar; gaan die wel samenwerken? Hannie Lutke-Schipholt: "Ja hoor, ik heb daarover laatst al een goed gesprek gehad met Kees Rood". Dus wie weet, krijgen we een coalitie VVD, CDA, Links-blok.

Vanavond, donderdag 22 maart, gaan de fracties voor het eerst openbaar in overleg. U kunt dat thuis volgen via Castricum105, dat de vergadering direct via de radio doorgeeft.