• Peter van Eerden
  • Burgemeester Toon Mans onthult de naam van de informateur. Inzetje: raadsleden Ron de Haan en Bärbel Böhling

    Peter van Eerden

Nieuwe iPads met 'dure pen' voor raadsleden Castricum

CASTRICUM Afgelopen maandag betrok vrijwel de voltallige gemeenteraad met 24 aanwezige leden voor het eerst de raadszaal in de nieuwe samenstelling, sommigen nog wat onwennig maar het merendeel geroutineerd. Alleen Ada Greuter (PvdA) ontbrak door ziekte.

Peter van Eerden  INFORMATEUR In zijn welkomstwoord onthulde burgemeester Ton Mans dat van de shortlist met zeven kandidaten de heer Gerrit Westerink door hem is benoemd als informateur voor een nieuwe coalitie. Westerink was tot 2013 gedurende ruim elf jaar burgemeester van Schagen en is lid van de PvdA. Hij gaat vandaag al aan de slag en presenteert binnen twee weken zijn bevindingen. Mans had het volste vertrouwen van de fractievoorzitters gekregen en verklaarde na afloop zijn keuze "op grond van persoonskenmerken en verbindende eigenschappen". De verdere introductie van de raad bestond uit praktische onderwerpen, het invullen van de nodige formulieren en een overzicht van het inwerkprogramma.

NIEUWE iPAD Het bleef ongebruikelijk rustig in de zaal tot het moment dat alle raadsleden een splinternieuwe iPad in ontvangst mochten nemen - zittende raadsleden moesten hun oude iPad inleveren - wat links én rechts leidde tot de nodige hilariteit. "Zo'n ding heb ik nog nooit gehad", biechtte een kersvers raadslid van CKenG, waarop ook fractievoorzitter Leo van Schoonhoven liet weten "blij te zijn weer eens wat nieuws te kunnen leren". De iPads worden verstrekt in bruikleen met daarbij "een heel dure pen van wel 180 euro; die zou ik maar niet verliezen of uitlenen", zo benadrukte griffier Vera Hornstra.

MAANDELIJKSE VERGOEDING De raadsleden werden ook geïnformeerd over vergoedingen, die afhankelijk zijn van de grootte van de gemeente (in Castricum nu 958,91 euro per maand), de toelage voor fractievoorzitters (slechts enkele euro´s) en het feit dat zij al hun actuele nevenactiviteiten moeten melden. Dat veroorzaakte nog wat commotie.