• Foto Aart Toth

    Aart Toth

Op de zeepkist (3) Hannie Lutke Schipholt

Even terugblikkend op de afgelopen bestuursperiode: wat is het belangrijkste wapenfeit van jouw partij? Op welk moment ging de vlag uit? We zijn blij dat het ons gelukt is om meer duurzaamheid in het beleid te krijgen: de gemeentelijke gebouwen en straatverlichting moeten energieneutraal worden en we hebben een duurzaamheidsfonds. Naast landelijke maatregelen die ongetwijfeld komen, moeten we zelf aan de slag. GroenLinks vindt dat we ons moeten inzetten voor een duurzame toekomst voor onze kinderen.

Stel, jij mag het collegeprogramma opstellen en je hoeft daarbij geen enkel compromis te sluiten. Wat zou je allereerste actie zijn?

Zorgen dat er meer sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen komen. Jongeren die het huis uit gaan en mensen met een laag inkomen, krijgen meer kans om hier te blijven wonen. Ouderen die naar een beter passende woning willen, moeten in hun eigen omgeving kunnen blijven.

Wat is het meest vernieuwende punt uit jouw partijprogramma? En hoe ga je dat verkopen; Castricum staat immers bekend als oer-conservatief, traag en stroperig? Volgens ons klopt dat beeld niet. Inwoners van Castricum zijn echt niet saai, en veel mensen willen juist vooruit. Eén van onze meest vernieuwende punten is het centraal stellen van het Persoonsgebonden Budget. Mensen zijn graag zelf de baas over hun eigen leven, ook als ze zorg nodig hebben. Nu zijn er veel one-size-fits-all oplossingen. Wij willen juist echt maatwerk; geen twee mensen zijn immers hetzelfde, en de problemen die ze tegenkomen ook niet.

Castricum staat ook bekend als forensen- cq slaapdorp. Hoe activeer je de grote groep passieve inwoners om mee te denken over het Castricum van morgen? GroenLinks vindt dat "overheidsparticipatie" het gevaar heeft dat de gemeente te veel achterover gaat leunen. Het gemeentebestuur moet zelf ook ambities hebben, en daarbij inwoners betrekken. Een van de methoden is de BurgerTop. Wij willen dat de gemeente die organiseert over onderwerpen die een langere termijnvisie vragen. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling naar een duurzame gemeente of naar een sterkere lokale economie, zodat de kennis en kunde van de inwoners gebruikt kan worden.

Vul aan (vrij naar H. Marsman) Denkend aan Castricum zie ik

een gemeente die ontspannen is, waar we iets voor elkaar over hebben, iets door de vingers kunnen zien en elkaar niet steeds de maat nemen.

Ik zie gelukkige mensen in groene wijken die hier en daar autovrije straten hebben waar kinderen kunnen spelen en mensen samen in het zonnetje kunnen zitten, waar velen zich voortbewegen op (elektrische) fietsen, waar mensen met een uitkering in hun waarde worden gelaten en kansen krijgen, waar we trots kunnen zijn op onze goede zorg, en dat we als een van de eerste gemeenten in Nederland energieneutraal zijn geworden omdat alle inwoners hun schouders eronder hebben gezet.