• Foto Aart Toth

    Aart Toth

Op de zeepkist (4) Dorien Veldt

Op welk moment in de afgelopen bestuursperiode ging bij jullie de vlag uit en knalden de champagnekurken?

De kurk ging er af toen de CDA motie over woningbouw voor senioren die willen doorstromen werd aangenomen. Jarenlang heeft het CDA aangegeven dat twee zaken het dossier wonen mee zou oplossen. Betaalbare huurwoningen voor senioren die uit hun grote huizen willen. Dat geeft doorstroming dus ruimte voor gezinnen. Maar ook ruimte voor mensen die in een sociale huurwoning zitten en qua salaris meer kunnen.

Stel jij mag het collegeprogramma opstellen; je krijgt carte blanche. Wat zou je allereerste actie zijn?

Bovenaan het coalitie akkoord zou staan: We doen het met elkaar! Voor elkaar! Wie doet er mee met het realiseren van een fietstunnel onder het spoor door. Er wordt heel veel gefietst. Bij slecht weer is wachten voor een dichte spoorboom niet fijn. Het zou mooi zijn als je zonder enig oponthoud verder kunt. Bovendien is een fietstunnel relatief goedkoop en vrij makkelijk in te passen.

Wat is het meest vernieuwende punt uit jouw partijprogramma?

Het meest vernieuwende punt gaat over wonen. De CDA fractie pleit al jaren samen met andere fracties voor betaalbare jongerenhuisvesting. Dat wordt vaak verward met sociale huurwoningen. Het CDA heeft een oplossing voor de jongeren die zelfstandig willen wonen. Het Tiny House! Niet te duur, 30 a 50 m2, kunnen simpel worden gebouwd en zijn makkelijk te verplaatsen. Te plaatsen bijvoorbeeld op gronden die op termijn een woonbestemming hebben waar ze prima een jaar of vijf kunnen staan. Tijdens de campagne zetten we zo'n huisje in Castricum. Komt dat zien!

Castricum staat ook bekend als forensen- cq slaapdorp. Er zijn kleine groepen actieve burgers (CALorie, Transition Town, Initiatiefgroep Tiny Houses, Initiatiefgroep Nieuw Zwembad). Maar de spoeling is dun. Het vertrouwen in het lokale bestuur is bovendien historisch laag. Hoe activeer je de grote groep passieve inwoners om mee te denken over het Castricum van morgen?

De meedenkende burger. In de loop van vele jaren heeft de overheid steeds meer initiatieven overgenomen van de burger. De huidige tendens is een terugtredende overheid. Dat valt samen met de behoefte van de samenleving om in concrete situaties zelf initiatief te willen nemen. Dat vraagt organiseren van het proces en ruimte geven aan de burgers. Maak gebruik van elkaars kracht. Wijkgericht werken is een manier om de inwoners meer betrokken te laten zijn. Korte lijnen. Snellere resultaten. Tevreden inwoners.

Vul aan (vrij naar H. Marsman)

Denkend aan Castricum zie ik Fietsende toeristen op weg naar het familiestrand, weidse ruimte in het met koeien gevulde achterland.