• Van Schoor vooraf: "Met de temperatuur van de laatste dagen kost het me weinig moeite om wakker te blijven. Bovendien helpt de koffie daaraan mee!"

    Hans Boot

Stembureau station weer om middernacht open

CASTRICUM Nachtbrakers opgelet. Exact om 00.00 uur, in de nacht van dinsdag op woensdag 21 maart, opent de 68-jarige Hans van Schoor het stembureau bij het station van Castricum. 

Hans Boot

Van Schoor was 16 jaar raadslid in Castricum voor D66 en heeft inmiddels 28 jaar ervaring met het bemensen van stembureaus: "Vroeger was het de gewoonte dat elk raadslid voorzitter werd van een stembureau. Ik begon in 1990 op het bureau in Hotel Borst en in 2006 werd ik gevraagd om een mobiel bureau op te zetten. We zijn toen gestart in een bus die om 6.00 uur bij het station stond en vervolgens diverse scholen en verzorgingshuizen aandeed om weer te eindigen om 20.30 uur op De Woude."

PUBLICITEITSSTUNT Na een aantal jaren kwam er voor de bus een regulier bureau in de plaats: "Dat werd gevestigd in de bloemenkiosk voor het station. Voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zijn we als publiciteitsstunt als eerste stembureau van Nederland om 00.00 uur open gegaan. Daar kwamen maar liefst drie televisieploegen, drie radiozenders en veel journalisten op af. Hopelijk heeft deze actie ertoe geleid dat de opkomst landelijk weer wat hoger is geworden. Vorig jaar kwamen er 125 stemmers, waarvan ongeveer 100 in het eerste uur."

KOFFIE Van Schoor is ook op de verkiezingsdag een van de vroege vogels die op stembureau nr. 21 bij het station is te vinden: "Ik zit daar met twee andere leden van twaalf uur 's nachts tot vijf uur 's morgens. Daarna worden we afgelost door andere leden die voornamelijk met de treinreizigers te maken krijgen." Bang om ergens tussen 24.00 en 5.00 uur in slaap te vallen, is hij niet. "Met de temperatuur van de laatste dagen kost het me weinig moeite om wakker te blijven. Bovendien helpt de koffie daaraan mee. En die zorgt er ook voor dat we warm blijven."