Plastic is veelzijdig en handig in gebruik, maar het is niet bepaald milieuvriendelijk. Eén blik op het drijvende eiland plastic in de Stille Oceaan zou je alles vertellen wat je moet weten over de onverwachte manier waarop kunststoffen onze oceanen (en gezondheid) schaden. Volgens een beoordeling van 2022 in ecotoxicologie en milieuveiligheid eindigt 79% van de kunststoffen in vuilnisbelt. Met dit in gedachten, zou je misschien het gevoel hebben dat het meer verantwoordelijk is om je wegwerp plastic sandwich en opbergzakken opnieuw te gebruiken. En het kan zijn, zolang u enkele stappen volgt om te bepalen of elk van uw gebruikte plastic zakken het waard is om te besparen of dat het het einde van het nut is bereikt.
Plastic kan tenslotte sterk en flexibel zijn, maar het is niet onverwoestbaar. In een echt eenvoudig interview legde voedselwetenschapper Jessica Gavin uit dat de meeste plastic zakken voor voedsel ‘gemaakt zijn van dun polyethyleen’, die ‘in de loop van de tijd scheuren kunnen ontwikkelen’. Ze voegde eraan toe dat omdat ze afbreken, de meeste tassen slechts een paar keer kunnen worden gebruikt.
Toch kunt u twee of drie keer de kilometerstand van elk plastic product krijgen, zodat u groener kunt leven en uw budget voor voedselopslag uitrekken. En het is niet moeilijk om te bepalen of de tas in je hand een andere poging verdient.
Aanvankelijk een gebruikte plastic zak evalueren
Overweeg eerst wat er in de tas zat. Heeft u bijvoorbeeld droge snacks zoals crackers opgeslagen? In dat geval is het waarschijnlijk oké om het een tweede kans te geven. De enige uitzondering op deze regel is als de plastic tas een voedsel draagt dat een allergeen is voor iemand in uw huishouden, in welk geval het lastig kan zijn om het goed op te ruimen om de mogelijkheid van kruisbesmetting te voorkomen. Wat als uw plastic zak rauw vlees, vis of gevogelte bevatte? Zoals je misschien vermoedt, is het bedoeld voor recycling en niet hergebruiken. Het is gewoon te riskant om mogelijk aanhoudende bacteriën in andere voedingsmiddelen te introduceren. (Dit is wat u moet doen om te voorkomen dat Salmonella van rundvlees krijgt.)
Onthoud: bacteriën kunnen erg stiekem zijn. In 2012 rapporteerde NBC over de bevindingen uit een geval van voedselvergiftiging in 2010 bij voetbalspelers en hun families. De ziekte werd herleid tot een herbruikbare plastic boodschappentas die werd gecompromitteerd door iemand met norovirus (leer over de oorzaken, symptomen en behandelingen voor norovirus). Eenmaal op de tas hing het norovirus rond en veroorzaakte behoorlijk wat ongemak voor meerdere mensen. Bevindingen uit een studie uit 2024 in het Journal of Hazardous -materialen illustreren hoe snel ziektekiemen op plastic kunnen groeien. De studie bepaalde dat E. coli O517 kolonies een half uur kunnen vasthouden en 21 dagen kunnen duren.
Zelfs als uw plastic zakken alleen gevuld waren met vettige voedingsmiddelen of vlekkende sauzen, kunt u beter een andere tas gebruiken. Anders heb je problemen in stap twee.
Een plastic zak grondig schrobben en ontsmetten
Reinig vervolgens de plastic zak. En voordat je het vraagt, ja, het is helemaal oké. Zoals een Ziploc Food Storage Bags zei woordvoerder de testkeuken van America: “Ik deel graag Ziploc -opbergzakken met voedsel kunnen worden met de hand gewas, gespoeld en hergebruikt.”
Volgens de vertegenwoordiger is de meest handige manier om kruimels en vaste voedsel uit de binnenkant van de tas te krijgen om een klein afwasmiddel en warm water in de zak te persen. Swish het een beetje rond en gooi dan het vuile water weg. Wanneer u tevreden bent met de resultaten, spoel u resterende Suds en Puin weg met schoon water. Stop daarna gewoon de tas open om het interieur in de lucht te laten droog. (Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat het opnieuw wordt gebruikt, want vocht laat bacteriën fokken.) Weersta de verleiding om uw plastic zak binnen te draaien tijdens dit proces. U kunt de plooien van de tas beschadigen, waardoor het minder effectief zou zijn als een verzegelde container.
De derde stap is om uw gebruikte tas op te slaan op een manier die voor uw huishouden werkt. Sommige methoden omvatten het hergebruiken van de doos waarin ze kwamen, ze plat opslaan of oprollen. Hoe dan ook, je tassen wachten – en je zult je beter voelen over je beslissing om goed te zijn voor de planeet met behoud van hygiënische keukenprotocollen.