• Drie generaties van der Meer v.l.n.r. Theo, Chrissy, Wendy en Joost, de Vleesweters.

    Aart Toth

Bavette, longhaas, pianostuk... Van der Meer zet 'vergeten vlees' op de kaart

CASTRICUM Inderdaad: het is alweer 50 jaar geleden dat Theo en Marianne van der Meer hun slagerij openden aan de Dorpsstraat 43 met de slogan 'Is het goed, vertel het anderen, is het niet goed, vertel het ons'. Op die laatste oproep kwamen geen reacties. En dat is nog steeds zo. Het ging zo goed, dat er in 1979 werd gekozen voor grotere huisvesting (nummer 37) waar nu nog steeds de slagerij gevestigd is. In 2008 namen zoon Joost en zijn vrouw Wendy de slagerij over, waar Theo van der Meer nog vaak zijn diensten aanbiedt.

Aart Tóth

AMBACHTELIJK Plezier in het werk straalt ervan af bij Theo, Joost, Wendy en Crissy van der Meer, net als bij de 14 parttimers die de grote klantenkring met vakmanschap en eventuele bereidingstips van dienst zijn. Het ambachtelijke familiebedrijf werkt onder meer met 'vergeten' vlees. Veel producten worden zelfgemaakt, met veel kennis, vakmanschap en liefde voor het vak.

DIERENWELZIJN Er wordt bij Van der Meer aan dierenwelzijn gedacht. Joost: "Het goede leven van de koe, varken, kalf, kip en hert, is altijd terug te vinden in de kwaliteit van het product. We hebben eigen vee, dat zeer goed verzorgd wordt en in het voorjaar tot de vroege herfst het weiland ingaat en daarbij kan genieten van veel bewegingsvrijheid. Het rundvlees komt uit het land van Maas en Waal bij rundveehouder Dirk Crok uit Bergharen, waarbij het prachtig om te zien is hoe de koeien worden verzorgd en hoe ze leven. Dat is ook van toepassing op onze Beemsterland varkens en het hert uit de Zandvoortse duinen. De dieren krijgen voeding op maat, waarbij de doorgave van goede omega vetzuren aan het vlees en de juiste koolhydraten en eiwitten prima geregeld is."

VLEESWETERS Ze weten alles van vlees en de bereiding hiervan. Joost: "Wil je weten hoe je iets bereidt, hoe lang het houdbaar is of wat de lekkerste combinatie is, vraag het onze medewerkers in de slagerij. Ze kunnen je vertellen hoe je de pure smaak van het product ten volle kunt laten uitkomen. We zijn er ook trots op dat we de hele koe gebruiken, dus ook de stukken vlees die in de vergetelheid zijn geraakt. Vraag maar eens naar Longhaas, Bavette, Diamanthaas, Pianostuk etc."

VLAGGENSCHIP Het vlaggenschip van de slagerij is de worstenmakerij. Alle worsten en vele vleeswaren zijn zelf gemaakt. Maar dat geldt ook voor de salades, kipgerechten, patés, soepen en magnetronmaaltijden. Trouwens, ook voor de lunch kunt u er terecht voor compleet belegde broodjes.

MASTERCLASS Bij Van der Meer kun je zelfs een Masterclass volgen op het gebied van BBQ. Met geweldig vlees en een goede uitleg. Informeer maar naar de data of neem de folder mee in de winkel.