• Marjolijn en Cees Beentjes kijken met goed gevoel achterom. Inzetje: Marjolijn en Cees tijdens de overname in 1991 met fam. Ronk

    Aart Tóth

Beentjes stopt ermee; appartementen in winkelpand

CASTRICUM Marjolijn en Cees Beentjes herinneren het zich nog als de dag van gister: 1 maart 1991. Die dag nemen zij woninginrichting Ronk in de Torenstraat over. Ze verbouwen de zaak en bouwen hun eigen succesformule op: Beentjes interieur en slaapadvies. Over enkele maanden is het wéér tijd voor een verbouwing. Dit keer nog veel rigoureuzer: er komen appartementen in het pand. Voor het zover is, start half september eerst een gigantische opheffingsuitverkoop.

Aart Tóth

Cees Beentjes vertelt: "Marjolijn, die er door haar opleiding tot binnenhuisarchitect wel kijk op heeft, heeft bedacht hoe de winkelruimte omgebouwd kan worden tot woonruimte. Verschillende varianten passeerden de revue, en het resultaat - het uiteindelijke ontwerp - mag er zijn."

"Wij zijn wel een tijd bezig geweest te onderzoeken wat er mogelijk is met het pand als het geen winkelruimte meer is". vult Marjolijn aan. "Vervolgens hebben we een architect ingeschakeld voor het technische deel en de aanvraag van de vergunning." Het ombouwen van winkel en showroom in appartementen, bleek uitstekend te passen in het gemeentelijk beleid. De gemeente wil toe naar een compact winkelgebied (lees: het concentreren van winkels in de Mooijstraat en het Bakkerspleintje) en leegstand voorkomen door winkelruimte te transformeren in woonruimte.

BEGIN Marjolijn weet nog goed hoe het allemaal begon. "Cees was al jaren actief als beddenspecialist en wilde graag voor zichzelf beginnen. We zijn in 1991 begonnen met het idee 'Als het in Castricum lukt, lukt het altijd.' We zijn meteen begonnen met het uitbreiden van de designmerken. In 1995 was de winkel na een upgrade veranderd in een eigentijdse interieur en beddenzaak. Ons hoofdproduct werd bedden in de ruimste zin met kwaliteitsmatrassen en alles wat voor een heerlijke nachtrust nodig is."

LODGE In 2001 was er een grote verbouwing, waarbij het woongedeelte en een groot stuk tuin bij de winkel getrokken werd. Ook kwam er een geheel vernieuwde luifel die de winkel een moderne uitstraling gaf. Marjolijn: "In 2008 kreeg Cees het idee om een lodge in de tuin te bouwen waar klanten een bed konden uitproberen, wat een groot succes bleek. We waren de eerste in Nederland die deze service aanbood. Het geven van advies over kwalitatief hoogstaande matrassen en een goede nachtrust heeft ons altijd veel plezier in het werk gegeven."

INTERNET Door de komst van internet veranderde het winkelgedrag van klanten. "Klanten kwamen al voorbereid in de winkel en wisten eigenlijk al hun keuze. Wij konden de vragen die nog speelden beantwoorden, zodat de klant uiteindelijk met de beste keuze en een tevreden gevoel de deur uitging. Uiteindelijk hebben wij op deze manier mooie klantrelaties kunnen opbouwen en vindt men ons na 27 jaar nog steeds", aldus Cees.

AFSLUITING "Wij willen daarom al onze klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen in ons. Het afscheid doet ons ook pijn en het intensieve contact met de klant zullen wij missen, maar wij kijken ook uit naar een wat rustige periode in ons leven", zegt Marjolijn.

UITVERKOOP Iedereen is welkom om te profiteren van gigantische kortingen tot wel 50%. Adres: Torenstraat 28