• Oud-horeca-werknemers. Dylan (rechts) wordt na vier jaar Huize Koningsbosch accountmanager in een andere branche; Max wordt makelaar. 'Starters slaan vaak hun vleugels uit - logisch - vandaar dat we ook graag oudere werknemers verwelkomen.'

    Rob Berkemeier

Castricumse horeca mikt op zij-instromers: 'combinatiefuncties maken het uitdagend'

CASTRICUM Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder. Rob Redmeijer, samen met echtgenote Saskia Geraeds eigenaar van Hotel-restaurant Huize Koningsbosch in Bakkum, kan het beamen. Hij zoekt horecatalent en kijkt daarbij vooral naar persoonlijkheid en karakter.

"Kijk, een dienblad vasthouden, kan ik je wel leren." zegt Redmeijer. "Wat vooral belangrijk is, is dat je extravert bent en het leuk vindt om met mensen om te gaan. Je moet heel goed zijn in communiceren."

OVERAL TEKORT De hotelier kampt met een nijpend personeelstekort. En hij is niet de enige. Fabian Borst van Hotel Fase Fier en Marieke Bakker van 't Eethuysje bijvoorbeeld lopen tegen precies hetzelfde probleem aan. Ze kunnen zich vinden in de strategie van Redmeijer, die zijn pijlen wil richten op zij-instromers. "Mensen die ervaring hebben opgedaan in een heel andere branche, maar misschien uitgekeken zijn op hun baan. Iemand die nu bijvoorbeeld achter de balie zit bij een bank, om maar wat te noemen, zou misschien ook een perfecte gastvrouw kunnen zijn."

OMSCHOLING "Werken in de horeca is al lang geen studentenbaantje meer." verklaart Redmeijer. "De horeca heeft zich de afgelopen decennia sterk geprofessionaliseerd. Veelal gemotiveerd door een toenemend aantal gasten én een toenemende concurrentie. Maar zeker ook door de hogere verwachtingen van de gast, die naast het nuttigen van een perfect bereid drankje eventjes helemaal in een andere wereld wil stappen. Méér gasten willen bedienen, zonder te beschikken over genoeg goed opgeleid personeel, leidt al jaren tot problemen in de horeca. Het wordt dus tijd voor een andere aanpak: 'instroom' vanuit andere branches. Oftewel: omscholing door interne opleiding."


COMBINATIEFUNCTIES Hoe kan het dat maar zo weinig mensen zich aangetrokken voelen tot de horeca? "Velen staan er niet bij stil dat er geen bedrijfstak zo veelzijdig en doordrenkt is met positieve energie als de horeca. Waar de meeste mensen nog denken aan een student die met een dienblad op een terras loopt, heeft het grootste gedeelte van alle horecamedewerkers een andere functie. Zoals hostess (gastheer/gastvrouw), medewerker front desk (ontvangstbalie), back office (reserveringen), bar (bereidingen), runner (wegbrengen en afhalen), facilitair (schoonmaak, spoelkeuken), events (organisatie), banqueting (eten & drinken bij grote partijen), housekeeping (kamers schoonmaken), maitre (hoofd restaurant), sommelier (wijn specialist), barista (koffiespecialist), chef-kok, sous-chef, kok, nachtportier en ga zo maar door. Vooral in middelgrote en kleine horecabedrijven zijn er veel combinatiefuncties. Zeker ook bij ons. Dat betekent dat je veelzijdig en uitdagend werk wacht."

Volgens Redmeijer ervaren horecamedewerkers ook nog eens veel positieve energie en relatief weinig stress. "Een gast komt doorgaans voor zijn plezier. Een goedgehumeurde gast mogen verwelkomen is het leukste dat je elke dag kunt doen. Verreweg de meeste horecabedrijven bieden mooie verse producten, besteden veel aandacht aan een goede sfeer, zijn gastvrij en bedienen met een hecht team hun gasten. In zo'n omgeving werken kan niet vervelend zijn, toch?"


Zijn er dan geen negatieve aspecten? Redmeijer: "Ja, die zijn er voor sommige mensen wél. Hoewel het salaris de laatste jaren behoorlijk gestegen is, ligt deze gemiddeld ietsje lager dan bij andere branches. Daar komt bij dat sommige functies moeten presteren op momenten dat de gast vrij heeft. Dus in de avonden, weekenden en tijdens vakanties. Maar het loon wordt vaak aangevuld met fooi en een goede ondernemer verdeeld de werkdruk gelijk onder zijn medewerkers waardoor iedereen ruim tijd over houdt om aan gezin, vrienden en familie te besteden. Wie gemotiveerd is kan in een hogere functie groeien."

MEEDRAAIEN Communiceer je makkelijk? Steek je graag je handen uit je mouwen? Vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken? Werk je liever in een team dan zelfstandig? Dan is de kans groot dat je helemaal op je plek bent in de horeca.

Redmeijer: "Mijn advies, als je met je huidige werk niet meer tevreden bent, waag dan de sprong. Bel een horecabedrijf en hoor wat ze voor je kunnen betekenen. Vaak hoort een dagje meedraaien wel tot de mogelijkheden. Even snuffelen voordat je beslist. Werken in de horeca is een ervaring die je nooit zal betreuren. In no-time doe je namelijk enorm veel mensenkennis, zelfkennis en kennis van etiquette, integriteit, gastvrijheid en persoonlijke presentatie op. Dit is een persoonlijke ontwikkeling waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. Mijn collega-ondernemers en ik gaan graag met je hierover in gesprek."

INFORMATIE Kijk op de websites van genoemde horecabedrijven (Huize Koningsbosch, 't Eethuysje en Fase Fier) of een ander etablissement waar je zou willen werken en neem contact op.