• Henriët en Axel (Loek) Demmers zijn er bijna klaar mee.

    Aart Toth

Eigenaar stopt: laatste beelden bijna geschoten bij Foto Loek Anderson in Castricum

CASTRICUM Bijna 46 jaar geleden startten Axel en Henriet Demmers hun fotozaak Foto Loek Anderson in de Burgemeester Mooijstraat 27A. Drukke tijden met lange werkdagen waarop - in eigen beheer - ontelbare kiekjes van plaatsgenoten werden afgedrukt. Daar komt nu verandering in. Vandaag begint een grootse opheffingsuitverkoop met kortingen oplopend tot 40%. Alles moet weg, het stel stopt ermee.

Aart Tóth

"De laatste beelden zijn geschoten" merkt Axel met humor op. "Mijn naam Axel laat bij vele klanten geen flitslicht ontbranden, de meesten kenden mij als Loek." Het pand wordt eerdaags leeg opgeleverd aan de nieuwe eigenaar. Wat de bestemming wordt, is nog niet bekend.


BEGINJAREN "De start was best een benauwde, wij waren immers geen Castricummers met onze roots in IJmuiden en Heemskerk. Dat was een spannende stap, 46 jaar geleden, en de winkel bleef ook heel lang zonder klanten", zegt Axel. Dat was gelukkig van tijdelijke aard en mede door vele ontwikkelingen in de fotografie werd de nieuwsgierigheid van Castricummers gewekt. Een fotocamera aanschaffen voor vakanties of jubilea werd de gewoonste zaak van de wereld. "In de kelder onder het winkelpand, wat zelfs een groter oppervlak heeft dan de winkel, was de donkere kamer voor het afdrukken van zwart-wit foto's. Allemaal handwerk. De klantenkring werd groter en zeker op zaterdagen was er meer personeel nodig."


HANDWERK Er veranderde veel sinds de start op 14 augustus 1973. De ontwikkelingen op het gebied van fototoestellen gingen snel; rolfilms verdwenen en werden vervangen door geheugensticks. Ook kwalitatief goede spiegelreflexcamera's, met verwisselbare lenzen, werden door particulieren aangeschaft. Het afdrukken in de kelder maakte plaats voor één uur-service met een tank van 750 liter in de kelder voor de vloeistoffen. Wel bleef Alex, oftewel Loek, het vakkundige handwerk doen. Axel: "Zeker bij trouwreportages en jubilea, was handwerk een must om eventuele effecten te verwijderen dan wel toe te voegen. Alleen tevreden klanten waren daarbij de richtlijn, zeker bij zulke gebeurtenissen die jaren herinneringen meedragen." Henriet vult aan: "We hebben hier altijd, mede door die tevreden klanten, met veel plezier gewerkt. Daarom is het prachtig om terug te blikken." Mede door internet is de markt voor de fotografie inmiddels te veel uitgehold. Digitale camera's gaan langer mee, en bovendien fotografeert iedereen tegenwoordig (ook) met de smartphone. Foto's worden niet meer ingeplakt, maar bewaard op de computer om er nog sporadisch naar te kijken.


NEGATIEVEN AFHALEN "Belangrijk bij de opheffingsuitverkoop zijn de dossiers en negatieven van trouwreportages en portretfoto's. Die zijn in ons archief en af te halen als de trouwdatum en eventueel het 'studionummer' bekend is. Leuk voor het nageslacht, anders verdwijnen ze. We willen alle klanten danken voor hun trouwe aandacht voor onze producten."


INFO loek.anderson@xs4all.nl , 0251 65 09 60, open van di t/m vr 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag 17.00 uur.