• Koen Rooks informeert zijn medewerkers op locatie over de plannen

    Peter van Eerden

Jongensdroom komt uit

CASTRICUM The American dream: als joch van 16 jaar een sportschool ambiëren en die twintig jaar later realiseren. Op 1 januari 2018 verhuist Koen Rooks (36) zijn sportschool Full of Life van de Puikman naar de Castricummerwerf.

Peter van Eerden

De gepassioneerde sportman blijkt ook een gedreven ondernemer. Bovendien wil hij de beste zijn in de regio, toonaangevend, met sfeer en kwaliteit. Rooks: "Na de LTS zag ik het als timmerman-metselaar op de steiger niet zitten. Ik ben sportman in hart en nieren en ben daarom in naar het CIOS in Overveen gegaan. Bij het vak Sport & Ondernemen werd ik aangetrokken door de combinatie van instructeur en manager". Bij een sportschool in Almere deed hij zijn eerste ervaring op en in 2007 kon hij met de overwaarde van zijn huis de sportschool in Limmen beginnen. Omdat hij daar ook veel klanten trok uit Castricum, zag hij in 2010 een nieuwe kans toen op de Puikman tijdelijk het pand van de Aldi beschikbaar kwam. Hij moest dus blijven uitkijken naar een alternatief. In 2013 kon hij in Diemen de exploitatie overnemen van een sportschool op een studentencampus en sinds 2016 runt hij ook een sportschool in Alkmaar "met potentie, maar nog in ontwikkeling." Op de vraag hoe het zit met zijn 'span of control', antwoordt hij zonder nadenken: "Overal je neus laten zien, 'management by telephone' en goede mensen op de juiste plaats".

TOTAALCONCEPT Dit jaar kwam voor de Puikman een alternatief beschikbaar op de Castricummerwerf: twee geschakelde bedrijfsruimten met uitstraling en volume. "Die gaan we uitbreiden en grondig vertimmeren voor mijn totaalconcept; dit moet hét centrum worden van bijna alles op sportgebied. Ongedwongen maar professioneel, voor jong en oud, en geen spiegels en heel grote gewichten. Bij de receptie komt een koffiebar met een echte barista want naast de sport verhuizen ook de fysiotherapie, diëtiste, pedicure en schoonheidsspecialiste".

STATE OF THE ART Voor fitness komt state of the art apparatuur. Hij gaat 'eGym' introduceren: een cirkelsysteem van apparaten die op de persoon worden ingesteld. "Lekker sporten maar daarbij wel denken en voelen waarmee je bezig bent, ook om blessures te voorkomen. De klassieke kracht- en cardiotraining blijven natuurlijk ook: "De basis moet daarvoor wel goed zijn! Mensen willen dat nog wel eens vergeten maar hebben nog niet altijd de goede techniek. Toezicht is heel belangrijk." Ook wordt 'CrossFit' aangeboden, onder meer gebruikt door het Amerikaanse Korps Mariniers. Atletiek, gymnastiek en werken met gewichten worden gecombineerd in korte sessies. Een intensieve formule die slechts voor enkelen lijkt weggelegd, maar niet volgens Rooks: "Cross-Fit is geschikt voor iedereen; het moet af van het macho-imago. Ik heb een prima vrouwelijke instructeur."

Nieuw wordt ook de studio voor Pilatus en 'Hot-Yoga': "Hot-Yoga kent geen specifieke doelgroep, is niet zweverig maar functioneel bedoeld om spieren optimaal op te rekken De oefenruimte wordt daarvoor op veertig graden gebracht". Ook senioren zijn belangrijk voor Rooks: "Mijn sportschool is geen domein voor alleen maar sixpacks en spierballen. Er wonen nogal wat ouderen in Castricum die meer doen dan biljarten, koersballen en watertrappelen. Bij ons zijn senioren dan ook meer dan welkom. Het oudste lid is 96 jaar."

ACHTERNEEF Ten slotte: gaat het allemaal op tijd lukken? "Ik heb een goede aannemer maar ook veel hulp van vrijwilligers. Ook mijn partner Debbie werkt als instructeur in de zaak. We hebben twee kleine kinderen, maar ook ouders vlakbij die ons geweldig ondersteunen". Resteert de bekende vraag: ben je familie van Steven Rooks, winnaar van de etappe naar de Alpe d'Huez? Het blijkt een achterneef. En is hij ook zo'n doorzetter? Koen Rooks lacht, blijft bescheiden en wil dat niet beamen. De lezer weet inmiddels beter.