• Marieke snijdt secuur reepjes van een lap leer, die haar inspireerde tot het maken van een humoristische giraffentas.

    Nicole Kleine Staarman

Leerbewerken bij Pookpook

CASTRICUM "Het zijn meer draagbare objecten dan praktische accessoires", vertelt Marieke de Vree van Pookpook. Haar tassen zijn dan ook ware kunstwerken. Enkele exemplaren staan in de etalage te pronken van haar atelier aan de Anna Paulownastraat. Ze is heel blij met haar nieuwe werkplek. "Een heerlijke ruimte waar ik kan werken en workshops kan geven". Want naast kunstenares en tassenmaker is Marieke ook docent en begeleidt ze graag anderen bij het creëren van een unieke tas.

Nicole Kleine Staarman

FASCINATIE Te midden van nog meer fantasievolle creaties en vele kleurrijke lappen leer, is Marieke geconcentreerd aan het werk. Secuur snijdt ze reepjes van een lap. "Leer is zo'n prachtig materiaal', zegt ze gepassioneerd. "Het leeft, vertelt een verhaal. Dit doet mij bijvoorbeeld denken aan een giraffe. En dat heb ik met humor verbeeld in het uiteindelijke ontwerp". Als fervent vegetariër vindt ze haar liefde voor leer lastig uit te leggen. "Dieren inspireren mij enorm. Als je leer voelt en ruikt, vertelt het het verhaal van het dier. Geen stukje is hetzelfde. Toch voelt het soms dubbel. Daarom gebruik ik alleen restmateriaal en struin ik tweedehands markten af". Dezelfde aantrekkingskracht ziet ze bij anderen; leer prikkelt de fantasie. Cursisten die op les komen bij Marieke kunnen zich helemaal verliezen in het uitzoeken van hun perfecte stukje leer.

WORKSHOPS "Ik geef verschillende workshops en cursussen, maar adviseer altijd om te beginnen met de introductieworkshop. Zelfs al ben je heel handig met textiel, leerbewerking vraagt om heel andere basisvaardigheden". In drie uur tijd worden de basisstappen doorlopen en stapt de cursist met een eigengemaakte tas de deur uit. De groep telt maximaal zes deelnemers en Marieke heeft drie speciale naaimachines klaarstaan. "Maar eigenlijk is naaien maar een klein onderdeel van het hele proces. Van ontwerpen tot afwerken; elke stap vraagt tijd. En bij de zoo dieren workshop komt er zelfs geen naald aan te pas".

WAARDEBON Voor mensen die meer willen, heeft Marieke diverse andere cursussen. "Alle vaktechnische stappen heb ik verdeeld over tien tassen; daarmee ben je volleerd tassenmaker. En natuurlijk kan je ook je eigen tas ontwerpen. De cursist is daarbij vrij om de nadruk op het praktische of creatieve te leggen". Marieke heeft gemerkt dat mensen het leuk vinden om een workshop samen te doen of cadeau te geven. "Daarvoor heb ik nu waardebonnen. Leuk voor de feestdagen of een verjaardag".

CREATIEVE REURING Met galerie en grafisch atelier Sopit als goede buur, wordt het straatje steeds kunstzinniger. "Het zou leuk zijn als nog meer beeldende kunstenaars zich hier zouden vestigen", zegt Marieke. "We zijn in ieder geval van plan om samen leuke projecten te organiseren. Castricum kan wel een beetje creatieve reuring gebruiken". Gezien het animo voor de workshops, zullen originele handtassen het straatbeeld sowieso opfleuren.

i Atelier/studio Pookpook, Anna Paulownastraat 30, Castricum, 06 45756315, www.pookpook.nl