Makelaar aan de bak in dakloos huis

CASTRICUM Je zult maar makelaar zijn en uitgerekend op de dag waarop 'code rood' geldt, een afspraak hebben voor het tekenen van een koopcontract in het winderige Egmond aan Zee. Het deed Irene de Jonge, HVMS-makelaar uit Castricum, even achter de oren krabben.

Aart Tóth

Dat haar lijfspreuk 'Ik ben allereerst klantgericht en dan pandgericht' geen holle frase is, bewees Irene de Jonge tijdens de zware storm op donderdag 18 januari. Terwijl windstoten met orkaankracht de kust teisterden, stond een afspraak voor het tekenen van het koopcontract van een eengezinswoning in Egmond aan Zee op de agenda. Het huis had maar drie weken in de verkoop gestaan en de huidige en nieuwe eigenaar waren klaar voor het tekenen.

Inmiddels werd echter code rood afgegeven en werden inwoners geadviseerd vooral binnen te blijven.

Voor het tot tekenen kwam, kwam er al een alarmerend telefoontje van de verkoper binnen bij makelaar HVMS. Het ging niet goed in Egmond aan Zee. Het beeld was al op sociale media en TV te aanschouwen: het dak ging eraf, compleet met kanalen van ventilatie en centrale verwarming. De ravage was enorm, maar de hulpdiensten waren snel ter plaatse en deden geweldig werk.

Irene de Jonge kon niets anders dan haar spreuk tot uitvoering brengen en stapte in de auto richting Egmond aan Zee. Daar aangekomen was het snel duidelijk dat van het tekenen niets terecht zou komen, maar dat er wel wat werk te verzetten was om het huisraad te redden. Irene ging aan de slag. De reeds aanwezige verhuisdozen werden gevuld en op een drogere plek ondergebracht.

"De lekkage was intussen enorm, zo zonder een dak boven het hoofd" vertelt Irene. "Ook buurtbewoners staken hun handen uit de mouwen. De dozen werden snel gevuld. Vervolgens zijn we met handdoeken en theedoeken de wateroverlast te lijf gegaan. Ook de nieuwe koper kwam langs om hulp te bieden."

Reparatieploegen hebben later op de dag het geheel provisorisch afgedekt, maar verwarming was er niet meer. Een geluk bij een ongeluk voor alle partijen is dat er geen persoonlijke verwondingen zijn.

De verkoop gaat door, maar het tekenen is even opgeschoven, mede door makelaardij HVMS uit Castricum.