• Jordi legt uit wat hij doet

    Henk de Reus

OVC-lid (22) is 'whizzkid aan huis'

AKERSLOOT Als tiener hielp hij zijn vrienden al met het verwijderen van virussen en loste hij softwareproblemen voor hen op. Logisch dus dat hij van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt: Jordi Zijp uit Akersloot.

Henk de Reus

Hij is pas 22 jaar en besloot onlangs om voor zichzelf te beginnen. Hij lost bij klanten thuis problemen met computers op en maakt mensen wegwijs met de iPad of tablet. Dit doet hij naast zijn studie 'Business IT and management' bij Inholland in Alkmaar. Onlangs werd hij geïntroduceerd bij de ondernemersvereniging OVC. Een goed netwerk en connecties vindt hij belangrijk.

INHOLLAND In het kader van zijn studie is Jordy bezig met een virtueel project, waarbij een Sushi restaurant tools worden aangereikt die het voor het keuken personeel en de bediening mogelijk maken om efficiënter te werken en klanten beter te bedienen. "Klanten kunnen hierbij aangeven wat ze willen bestellen, respectievelijk wanneer en hoe ze willen afrekenen Het is de bedoeling dat dit systeem later in de markt wordt gezet", aldus Jordi. Voordat Jordi de opleiding aan Inholland begon volgde hij de mbo-opleiding ICT en mediabeheer. Hij liep stage bij PC consultants in Heiloo, en werkte voor 'Student aan huis.nl'. Dit beviel hem op den duur niet meer zo vanwege de indeling van het werk. Dit indelen doet hij liever zelf.

CONCURREREND Jordi ziet zichzelf als concurrerend ten opzichte van 'Student aan huis.nl'. "Mijn tarieven zijn lager, klanten betalen geen abonnementsgeld, ik kan adviezen aan hen geven, doe upgrades en installaties en controleer en herstel apparatuur op softwarefouten. Ook kan ik ondersteuning bieden bij webdesign. Dit is veel meer dan Student aan huis.nl doet". Hij kan zijn tarieven laag houden omdat hij weinig overheadkosten heeft. Zo beschikt hij niet over een eigen pand. Reparaties die hij niet thuis bij de klant kan oplossen voert hij uit op z'n zolderverdieping.

GRATIS ADVIES Het is een bewuste keuze van Jordy om bij de mensen thuis langs te gaan. "Ik kan klanten dan meteen adviezen geven en ben onder de mensen. Dat is leuker dan de hele dag sleutelen in een afgesloten ruimte. Je kunt een band met de klanten opbouwen", zegt hij. Jaap Koopman uit Akersloot kan dit beamen. Zijn laptop geeft al enige tijd foutmeldingen en is erg traag geworden. Jordi verwijdert de virussen, overbodige virusscanners en ondeugdelijke software en schoont de laptop. "Hij doet het nu weer prima", zegt Jaap. "Lekker dat je niets hoeft weg te brengen en het apparaat een tijd kwijt bent. Een bijkomend voordeel is ook dat ik er wat van leer. Jordy heeft me uitgelegd hoe ik kan voorkomen dat de problemen opnieuw ontstaan. Toch mooi meegenomen."

TOEKOMST Jordi denkt aan een toekomst als ZZP'er. Maar met het diploma op zak kan hij alle kanten uit. Duidelijk is dat Jordy weet wat hij wil en dat hij kennis van zaken heeft. Dit straalt hij ook uit.

OVC OVC-voorzitter Leo van Schoonhoven is blij met Jordy als aspirant lid. "Hij opereert in een branche die constant in beweging is en die Jordy een veel belovende toekomst biedt", zegt hij. Meer weten? Ga naar www.hulpbijcomputers.nl.