• Annemieke Leguijt en haar kinderen Dani?l (l) en Coen krijgen iets lekkers van Elnur. Achter de balie: Rachel de Wit.

    Hans Boot

Proeverijtje van boeken

CASTRICUM Opnieuw willen Hans Laan en zijn echtgenote Rachel de Wit iets origineels toevoegen aan hun klantenbinding door ze letterlijk en figuurlijk van boeken te laten proeven.

Door Hans Boot

Kantoorboekhandel Laan heeft de laatste jaren verschillende activiteiten gehouden om het winkelen te promoten en te veraangenamen. Rachel licht toe wat de 'Boekproeverij' inhoudt. "We bieden de gelegenheid om koffie, thee of frisdrank te bestellen met bijvoorbeeld een stuk appeltaart of bananen-dadelcake. Deze producten zijn zoveel mogelijk biologisch en worden door lokale ondernemers geleverd, zoals de sinaasappels van groenteboer Wesley en gebak van Max O'Larry's of Bakk'm."

GROOTMOEDER Rachel vertelt wat de link is van deze kleinschalige horeca met de zaak. "De recepten zijn afkomstig uit kookboeken die uiteraard bij ons te koop zijn. Zo komt het recept van 'Grootmoeders appeltaart', dat overigens met 100 jaar het oudste in ons land is, uit het Wannee-kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Ook gaan we lekkernijen presenteren uit de boeken van Dan Brown of Jamie Oliver."

TAAL EN WERKEN Aan het nieuwe initiatief ligt nog een tweede motivatie ten grondslag. "Ook de taal staat bij deze activiteit centraal. Ik ben zelf docent Nederlandse taal voor mensen die Nederlands leren als tweede taal en begeleid ze via een taalwerkstage. Op dit moment werken er drie in de bediening voor de Boekproeverij, maar ik kan nog wel wat aanvulling gebruiken. De kandidaten moeten wel hun inburgeringscursus hebben afgerond", aldus Rachel.

OEFENEN Elnur is een van de vrouwen die actief is in de Boekproeverij: "Ik kende Rachel van de school van mijn zoon en toen ze mij vroeg of ik haar wilde helpen heb ik direct ja gezegd. Dat leek me een mooie kans om de Nederlandse taal te oefenen. Ik kom vaak op donderdag en het bevalt me erg goed. De sfeer is gezellig en het is leuk om met anderen samen te werken. Deze ervaring zie ik als een stap naar een werkplek in bijvoorbeeld de horeca of een winkel."

VOORSTELLING De Boekproeverij wordt op zondag 5 november om 14.00 uur door Hans en Rachel geopend met een hapje en een drankje, waarbij iedereen van harte welkom is. Om 14.15 uur is er voor kinderen van drie tot en met zeven jaar een voorstelling van schrijfster Marlies Verhelst over haar prentenboek 'Feestmaal voor de koning'.

TAALSTAGIAIRES GEZOCHT Belangstellenden voor de functie van taalstagiaire kunnen contact opnemen met Rachel de Wit via info@kantoorboek.nl of kom langs aan de Burg. Mooijstraat 19.

De Boekproeverij is open van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30-13.30 uur en zondag van 12-17 uur.