• Vormgever en goudsmid Heleen de Vos in haar atelier achter een goudwals.

    Heleen de Vos

Smid met gouden handen

CASTRICUM Heleen de Vos heeft gouden handen. Heel verfijnd en secuur smeedt ze van wit, geel, rood en gerecycled goud prachtige sieraden. De ene keer vervaardigt ze een heel nieuwe vorm, de andere keer is het een kleine aanpassing. Ook zilver is haar niet vreemd en edelstenen gebruikt ze graag. "Het is een prachtig ambacht", zegt de goudsmid trots. "Ik creëer een accessoire die schoonheid en soms troost biedt. Die mensen dragen om te laten zien wie ze zijn".

Nicole Kleine Staarman

EMOTIE In haar open atelier op het Bakkerspleintje is Heleen dagelijks bezig met het smeden van sieraden. Eigen creaties, ontwerpen die gemaakt zijn in samenspraak met klanten, reparaties, of aanpassingen van bestaande sieraden. "Een sieraad is heel persoonlijk", vertelt goudsmid Heleen de Vos. "Het biedt de mogelijkheid om je subtiel of opvallend te onderscheiden. Anderen halen er kracht uit of dragen het als herinneringsobject. Hoe dan ook; een sieraad is altijd verbonden met emotie". Vooral de combinatie met edelstenen geeft een unieke uitstraling en gevoelswaarde. Heleen werkt hier dan ook graag mee. "Mineralen hebben een fascinerende werking op mensen. Als een klant een sieraad uitzoekt met een edelsteen en ik daarna opzoek welke kracht deze bezit, blijkt dit altijd te passen". Zelf is Heleen dol op Tahiti parels. "Ook uit ontwerpoogpunt. Ze zijn er in veel kleurnuances en groottes".

BREED AANBOD Direct naast de edelsmederij zit juwelier Dikhoff. "Frits is mijn man en het atelier en de winkel horen bij elkaar", zegt Heleen. "Daardoor hebben we een heel breed aanbod. In kennis, ambachtelijke vaardigheden en in verkoop van collecties sieraden in alle prijsklassen. Voor ieder wat wils". Frits en Heleen hebben elkaar leren kennen bij de opleiding tot goudsmid. "Dat is alweer heel wat jaren geleden", lacht Heleen. "Er was toen maar één opleiding in Nederland en als je handig genoeg was, werd je goudsmid. De rest werd juwelier, wat toentertijd veel meer aanzien had. Frits en ik zijn allebei goudsmid geworden. Ik ben daarna gaan werken als docent handvaardigheid terwijl Frits wel als goudsmid aan de slag ging".

EIGEN COLLECTIE Sinds Frits de juwelierszaak is begonnen, ontwerpt hij nog af en toe, maar gebruikt zijn kennis vooral in de winkel. Heleen heeft alweer heel wat jaren zijn stoel in de smederij overgenomen en een prachtige eigen collectie vervaardigd. "We vullen elkaar goed aan zo. En kunnen onze klanten door onze veelzijdigheid op een breed gebied van dienst zijn". Juist die variatie vinden Heleen en Frits prettig. "De ene keer kan je iemand gelukkig maken met het vervaardigen van een hanger met daarin as van een dierbare, de andere keer heb je een blij klein meisje dat haar eerste oorbelletjes krijgt. Het is heel dankbaar en mooi werk".

i Heleen de Vos en Juwelier Dikhoff, Bakkerspleintje 79, Castricum, www.heleendevos.nl, www.juwelierdikhoff.nl