• V.l.n.r. Daan Schermer, Nico de Vries en eigenaar Dennis Veldt bij hun ?rat rod?

    Peter van Eerden

Trots op Rat Rod

Advertorial

'Straks met kenteken gewoon de weg op en veel lol maken'

Peter van Eerden

CASTRICUM "Herinnert u zich 'Mad Max' nog, de Australische sciencefictionfilm uit 1979 met Mel Gibson in de hoofdrol en die duivelse auto met dat enorme vermogen?" Dat beeld schetst Dennis Veldt, eigenaar van 'Black 8' aan de Gasstraat in Castricum.

De garage was voorheen de expeditie firma van zijn opa en vader, "maar de vrachtauto's pasten er niet meer in". Veldt runt er nu sinds negen jaar een opvallend bedrijf met voor de deur een niet alledaagse collectie voertuigen: 'Cars with muscles' staat er op de schuifdeur.

GROF EN RUIG Sinds kort is daar een heel bijzonder exemplaar bijgekomen, een zogenaamde 'rat rod', volgens Veldt niet te verwarren met de 'hot rod'. "Dat is een creatief en gelikt verbouwde oldtimer, strak in de lak en glimmend gepoetst".

Nee, de passie van de mannen van Black 8 is de rat rod. Daarbij gaat het om "een grof en ruig verbouwde oldtimer die met fantasie uit verschillende onderdelen is samengesteld". De wagens hebben vaak geen motorkap, waardoor de motor goed is te zien.

VRACHTWAGENMOTOR Voor belangstellenden: de rat rod van Veldt is een Hudson met een ingebouwde vrachtwagenmotor; de voortrein komt van een Chevrolet Camaro en het achterstel zat oorspronkelijk onder een GMC 3500.

CREATIEVE GEEST Chef monteur ("er werken hier alleen maar chefs") en creatieve geest Nico de Vries vertelt enthousiast: "Het is een hobby naast het reguliere onderhoud aan alle merken auto's. Daardoor is het leuk om hier te werken, afwisselend en veelzijdig. We willen met de rat rod voldoen aan alle veiligheidseisen, straks met kenteken gewoon de weg op daarna vooral veel lol maken."

Het zijn beslist vaklui bij Black 8, maar het blijken ook gewoon jongens.