Als je te veel van dit populaire eiwit eet, gaat je hoge cholesterolrisico omhoog

Diëtisten en andere gezondheidswerkers adviseren vaak om voedsel te labelen als strikt “goed” of “slecht”. Maar laten we eerlijk zijn – sommige voedingsmiddelen ondersteunen meer een gezond dieet dan andere, vooral als het gaat om uw cholesterolgehalte. Voedingsmiddelen zoals havermout, gerst, bonen, fruit en noten zijn rijk aan oplosbare vezels, wat helpt cholesterol te verlagen.

Eiwit is belangrijk om u te helpen zich vol te voelen en uw spieren te voeden, maar niet alle eiwitbronnen zijn gelijk als het gaat om de gezondheid van het hart. Een van de ergste overtreders? Verwerkt vlees. Ja, dat omvat het hartige spek dat zo goed past bij, nou ja, zowat alles. En wat is een honkbalwedstrijd zonder hotdog? Of een voetbalt -achterklep zonder een stevige hoagie? Hoewel het prima is om af en toe van deze voedingsmiddelen te genieten, kan het regelmatig eten van bewerkt vlees ervoor zorgen dat uw cholesterolgehalte omhoog kruipt.

Je vraagt ​​je misschien ook af of eieren de schuld zijn, omdat ze veel cholesterol hebben. Maar een studie uit 2019 in voedingsstoffen heeft nader gekomen of het het cholesterol of het verzadigde vet in voedsel is dat het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Blijkt dat verzadigd vet de echte boosdoener is. In het bijzonder werden verwerkt vlees zoals worst, ham en spek gekoppeld aan hogere LDL (slecht) en het totale cholesterolgehalte.

Hoe verwerkt vlees het cholesterolgehalte verhoogt

Het kan helpen om de voeding van onbewerkte en verwerkt vlees te vergelijken. Laten we het ounce per ounce vergelijken, gekookt spek met gebraden varkenshaas. Drie ons gekookt spek (ongeveer 8 plakjes) hebben 10 gram verzadigd vet vergeleken met de 1 gram gevonden in de varkenshaas. Je vindt ook meer dan 1.400 milligram natrium in dat spek, terwijl het varkensvlees slechts 48 milligram heeft.

Elke dag spek eten kan op veel manieren uw lichaam beïnvloeden. Uit een onderzoek uit 2022 in grenzen in de cardiovasculaire geneeskunde bleek dat het consumeren van rood vlees de niveaus van triglyceriden (maar niet cholesterol) verhoogde, maar het differentiëren niet verwerkt en onbewerkt rood vlees. De onderzoekers zeiden dat verzadigde vetten met middellange keten uw goede HDL-cholesterol kunnen verbeteren, maar de vetzuren met lange ketens in rood vlees kunnen de ontsteking in uw bloedvaten verhogen.

Gewerkt vlees heeft meestal veel natrium dat kan leiden tot celschade en een slechte verwerking van uw cholesterolgehalte. Rood vlees en verwerkt vlees hebben ook carnitine, een voedingsstof die je lichaam maakt die de energieproductie ondersteunt. Hoewel carnitine belangrijk is voor de algehele gezondheid, kan teveel carnitine uw darmmicrobioom beïnvloeden. Uw darmbacteriën veranderen carnitine in een stof genaamd TMAO, die kan interfereren met hoe efficiënt uw lichaam wekenlang cholesterol verwijdert. Het kan ook ontstekingen in de slagaders veroorzaken.

Verwerkt vlees kan uw risico op diabetes en kanker verhogen

Zelfs als uw hart- en bloedvaten in goede staat zijn, kan het nog steeds de moeite waard zijn om te bezuinigen op verwerkt vlees om uw risico op andere ernstige aandoeningen te verlagen. Een beoordeling 2024 in de Lancet -combineerde gegevens uit 31 studies die de relatie tussen vleesconsumptie en het risico van diabetes type 2 onderzoeken. De bevindingen toonden aan dat mensen die meer vlees eten, waaronder kip en kalkoen, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van diabetes dan degenen die minder eten. In het bijzonder werd elke dagelijkse portie van 50 gram van verwerkt vlees geassocieerd met een 15% hoger risico op diabetes type 2. Ter referentie wegen drie plakjes gekookt spek ongeveer 36 gram.

(Hier is hoe verwerkt vlees uw cognitieve gezondheid kan beïnvloeden.)

De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert verwerkt vlees als carcinogeen, wat betekent dat ze stoffen bevatten waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. Na het analyseren van 10 studies ontdekte de WHO dat elk gedeelte van 50 gram van bewerkt vlees is gekoppeld aan een 18% hoger risico op colorectale kanker. Volgens het MD Anderson Cancer Center zijn drie specifieke chemicaliën in verwerkt vlees bijzonder schadelijk. Nitraten en nitrieten, die worden gebruikt om vlees te behouden, zijn gekoppeld aan colorectale kanker. Heterocyclische en polycyclische amines, die zich vormen wanneer vlees wordt gekookt bij hoge temperaturen, kunnen ook cellen in de dikke darm en het rectum beschadigen. En hoewel heemijzer van nature wordt aangetroffen in rood vlees, kan het ook een rol spelen bij het verhogen van het risico op kanker.