Kan slaapverlamming je doden? Wat te geloven

Als je ooit de ervaring hebt gehad het gevoel te hebben dat je je lichaam niet kunt verplaatsen, ook al wil je, hetzij vlak voordat je in slaap valt of als je wakker wordt, heb je wat bekend staat als slaapverlamming. Hoewel het maar voor een korte tijd duurt, melden mensen zich iets te voelen dat variëren van angst tot angst tijdens een aflevering. Voor sommigen kan het zelfs nervositeit creëren rond gaan slapen.

Kussen beschrijft hoe mensen door de geschiedenis heen hebben geprobeerd dit fenomeen te begrijpen, en het vaak toe te schrijven aan geesten, heksen of demonen die de slaper vasthouden of op hun borst zitten. En in de moderne tijd hebben sommigen zelfs gekregen om hun nachtelijke hallucinaties de schuld te geven van buitenaardse wezens.

Hoewel mensen die slaapverlamming ervaren misschien op het moment kunnen aanvoelen alsof ze in gevaar zijn, kan het je niet echt doden. De verklaring voor slaapverlamming is iets veel eenvoudiger en onschadelijker dan bovennatuurlijke of buitenaardse wezens.

Wat veroorzaakt slaapverlamming

Hoewel wetenschappers niet volledig begrijpen wat slaapverlamming veroorzaakt, treedt het op wanneer je uit de slaap van snelle oogbeweging (REM) komt, de slaapfase wanneer dromen plaatsvindt. Tijdens deze fase houdt je hersenen je veilig door berichten naar je lichaam te sturen om te voorkomen dat je rondloopt en je dromen uitoefent. Slaapverlamming is gewoon dat u zich hiervan bewust wordt van dit feit als u nog niet volledig wakker bent.

Volgens de gezondheid kunnen bepaalde factoren u meer vatbaar maken voor slaapverlamming. Het is vaak gekoppeld aan een slechte slaapkwaliteit, vooral chronische slaapgebrek. Het komt vaker voor bij ploegwerkers en mensen met slapeloosheid, obstructieve slaapapneu of narcolepsie. Geestelijke gezondheidsaandoeningen zoals PTSS, angst en bipolaire stoornis verhogen ook het risico. Andere bijdragende factoren zijn onder meer middelengebruik, bepaalde medicijnen (zoals antidepressiva en ADHD -medicijnen) en slapen op uw rug. Genetica kan ook een rol spelen en afleveringen beginnen vaak in de adolescentie. Slaapverlamming wordt vaker gemeld bij mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. Onregelmatige slaapschema’s, cafeïne, alcohol en jetlag kunnen ook de kans op afleveringen vergroten.

Wat u kunt doen aan slaapverlamming

Om slaapverlamming te helpen voorkomen, zegt Harvard Medical School zich te concentreren op het verbeteren van uw slaaphygiëne en het beheren van onderliggende gezondheidsproblemen. Streef elke nacht naar zeven tot negen uur slaap en houd u aan een consistent slaapschema, zelfs in het weekend. Creëer een rustige, comfortabele slaapomgeving – houd de kamer koel, donker en stil en gebruik beddengoed dat uw lichaam ondersteunt. Vermijd schermen, cafeïne na 14.00 uur, nicotine en alcohol ’s avonds, omdat deze allemaal je slaapcyclus kunnen verstoren. Ontspan voor het slapengaan met kalmerende activiteiten zoals lezen of een warm bad nemen. Als u meestal op uw rug slaapt, probeer dan van positie te veranderen, omdat het slapen van rug is gekoppeld aan slaapverlamming. Het verminderen van stress, vooral voor het slapengaan, kan ook een groot verschil maken. Als u een slaap- of geestelijke gezondheidsstoornis heeft, zoals narcolepsie, angst of bipolaire stoornis, kan het werken met een zorgverlener om deze te beheren, afleveringen van slaapverlamming verminderen of elimineren.

Hoewel een aflevering van slaapverlamming vanzelf zal eindigen, is het veilig als iemand je toevallig wakker maakt door je aan te raken of met je te praten. Omdat je echter niet in staat bent om te verhuizen tijdens de aflevering, kun je ze niet in staat zijn om een ​​indicatie te geven dat je wilt dat ze proberen.