De echte reden dat zuurdesembrood een van de veiligste broodjes is die je kunt eten

Voedselvergiftiging krijgen zal uw stijl verkrampen – en waarschijnlijk ook uw darmen. Dat is de reden waarom het het beste is om voedselveiligheidspraktijken aan te nemen, zoals werkbladen desinfecteren, vlees grondig koken en mayonaise onmiddellijk koelt. De laatste ervaring die u wilt, is immers problemen hebben met betrekking tot het consumeren van een door voedsel overgedragen ziekteverwekker veroorzaakt door fouten van voedselopslag. Als je dit in gedachten houdt, wil je misschien beginnen met het opnieuw evalueren van een deel van de voedingsmiddelen die je eet om producten te vermijden die eerder bederven of schimmelen. Dit omvat brood.

Hoewel de meeste soorten brood dagenlang verbruik kunnen blijven, begint brood uiteindelijk af te breken en beschimmeld te worden. Wanneer dat gebeurt, moet het worden gegooid. Zelfs als je alle witte, groene of “fuzzy” plekken uitslaat die je ziet, blijft het brood onveilig. En hoewel het eten van brood met schimmel niet gegarandeerd om je maag te draaien, is het niet verstandig. “Sommige schimmels kunnen eigenlijk heel, zeer giftig zijn voor mensen. Ze kunnen ook allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken,” volgens diëtist Lillian Craggs-Dino, die opmerkte dat bepaalde schimmels giftig genoeg kunnen zijn om fataal te zijn (via Cleveland Clinic).

Natuurlijk kunt u uw kansen om met dit probleem aan te pakken minimaliseren door zuurdesembrood boven andere typen te kiezen. Dankzij de kerningrediënten kan het een van de veiligste en langdurige broodjes zijn die u in uw keuken kunt bewaren.

Fermentatieproces bestand is tegen de afbraak van bacteriën

Zuurdoughbread is gebaseerd op een speciale starter die een week of langer kan duren om zich te ontwikkelen. De starter neemt de plaats in van een commerciële gist in het broodproces, waardoor het zuurdesembrooddeeg in wezen door gestage (maar langzame) gisting kan stijgen. Terwijl het brood gist, krijgt het een kenmerkende zure smaak. Tegelijkertijd begint de pH van het brood te duiken en de bruid wint verbeterde de stabiliteit van de plank (volgens de American Society for Microbiology). In wezen geven alle door fermentatie geproduceerde microben in het zuurdesembrood het een soort conserveringskracht.

Hoe lang blijft uw verse zuurdesembrood fris? Elk brood is anders, maar over het algemeen moet zuurdesembrood ongeveer vijf dagen eetbaar blijven. Dat gezegd hebbende, als je tekenen ziet dat je zuurdesembrood schimmel heeft, moet het in de vuilnisbak gaan omdat het een van de veelzeggende tekenen is dat het niet langer veilig is om te eten. (Aan de andere kant, als je brood alleen moeilijk is maar nog niet beschimmeld, zou je andere toepassingen voor je oude brood kunnen vinden, zoals kleine stukjes in soep gooien of ze gebruiken als saladecroutons.)

Bloodsuiker door de bloedsuikerschroef vermindert

Zuurdesembrood kan op een andere manier veiliger voor u zijn als u prediabetisch of diabetisch bent en de gezondheidsrisico’s die verband houden met bloedsuikerspieken willen vermijden. Dat komt omdat zuurdesembrood lager is op de glycemische index (GI) dan andere soorten brood, met een GI-rating van 54 van de 100 voor een portie van 30 gram. Hoe lager de GI van een voedsel, hoe langzamer het ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Uit een beoordeling van 2024 in kritieke studies in de voedselwetenschap en -voeding bleek dat het eten van zuurdesembrood (vooral zuurdoughbrood gemaakt van volkorenmeel) minder een piek veroorzaakte bij bloedsuikers na de maaltijd bij mensen.

Bovenal kan zuurdesem een ​​veilige voedselweddenschap zijn, vooral als uw gezin zelden een heel brood op een dag eet en u verspilling wilt voorkomen. U kunt echter niet alleen verwachten dat zuurdesembrood langer eetbaar blijft als het niet correct wordt opgeslagen. Enkele bewezen methoden om uw zuurdesembrood een langere levensduur te geven, zijn onder meer het bedekken met een losse handdoek en het plaatsen in een brooddoos, het rusten op een houten bord of aanrecht, en plakjes bevriezen om later te ontdooien of te toast.