Misschien heb je gemerkt dat je multivitamine- en mineraalsupplement zowel magnesium als mangaan bevat. Als je het verwarrend vindt dat deze twee essentiële mineralen zulke vergelijkbare namen hebben, ben je niet de enige. Het gooit veel mensen weg. Deze twee voedingsstoffen zijn echter niet hetzelfde, dus het is belangrijk om de verschillen in gedachten te houden. Anders kan het leiden tot enkele serieuze nutritionele misstappen. (Je wilt deze grote fout ook vermijden met je multivitamine.)
Een onderscheid om zich ervan bewust te zijn, is dat magnesium een macromineraal is, terwijl mangaan een micromineraal is (ook bekend als een sporenmineraal). Wat dit betekent is dat je veel meer magnesium moet opnemen dan mangaan – 420 milligram dagelijks voor magnesium versus 2,3 milligram voor mangaan. Het goed doen van de dosis is essentieel bij het nemen van supplementen, omdat beide mineralen giftig kunnen zijn als u te veel inneemt.
Een ander gebied waar ze variëren zijn de functies die ze in je lichaam dienen. Hoewel je een adequate inname van elk nodig hebt, kun je de een niet vervangen door de ander. Als u het verkeerde supplement neemt, mag u geen gezondheidsvoordelen plukken die u verwacht.
Laten we onderzoeken wat elk van deze mineralen in het menselijk lichaam doet en sommige voedingsmiddelen bespreken die rijk zijn aan elk. Zoals altijd heeft het de voorkeur om voldoende voeding te verkrijgen van een uitgebalanceerd dieet in plaats van supplementen te nemen om het verschil te maken.
Voedingsvoordelen van magnesium en welk voedsel het bevat
We hebben een grote hoeveelheid magnesium nodig omdat ons lichaam het op zoveel verschillende manieren gebruikt. Het is zelfs een cofactor in meer dan 300 verschillende enzymsystemen. Deze systemen reguleren eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloedsuikercontrole en bloeddruk, gewoon om er maar een paar te noemen. Magnesium is ook betrokken bij energieproductie, glycolyse en oxidatieve fosforylering. Het is bovendien nodig voor de synthese van DNA, RNA en glutathion, en het draagt bij aan botontwikkeling. Het helpt ook bij het transport van kalium en calcium over celmembranen zodat de spieren kunnen werken en het hart goed kan kloppen.
Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen met veel vezels ook magnesium. Sommige voedingsmiddelen die je moet eten als je meer magnesium nodig hebt, zijn bladgroenten, peulvruchten, noten en zaden en volle granen. Bovendien kunnen tap-, mineraal- en flessenwateren soms magnesium bevatten.
Voedingsvoordelen van mangaan en welk voedsel het bevat
Zoals eerder vermeld, is mangaan een trace -mineraal. Hoewel het niet in de grote hoeveelheden wordt gebruikt die magnesium is, dient het toch enkele belangrijke functies. Het is een cofactor voor veel enzymen, waaronder mangaan -superoxide -dismutase, arginase en pyruvaatcarboxylase. Daarom speelt mangaan een rol in aminozuur, cholesterol, koolhydraat en glucosemetabolisme. Het is ook betrokken bij reactieve zuurstofsoorten opruimen, immuniteit, botproductie en reproductie. Het werkt bovendien samen met vitamine K om het bloeden te stoppen.
Net als magnesium is mangaan te vinden in bladgroenten, peulvruchten, noten en volle granen. Het is ook te vinden in theeën. Voedingsmiddelen met veel fytinezuur (bonen, zaden, noten, volle granen en soja) evenals voedingsmiddelen met veel oxaalzuur (kool, spinazie en zoete aardappelen) kunnen de absorptie ervan remmen. De tannines die in thee worden gevonden, kunnen ook enigszins de absorptie ervan verminderen.