Als onderdeel van de minister van Gezondheid en Human Services Robert F. Kennedy Jr. om Amerika weer gezond te maken, kondigde hij in april een plan aan om kunstmatige kleurstoffen uit voedingsmiddelen af te schaffen. Petroleumgebaseerde kleurstoffen zoals Citrus Red No. 2 en Orange B zullen binnen een paar maanden worden verboden, en zes andere synthetische kleurstoffen worden geëlimineerd tegen het einde van 2025. De Food and Drug Administration heeft de goedkeuring van Red 3 in januari ingetrokken. Voedselfabrikanten worden gevraagd om deze kleurstoffen te vervangen door natuurlijke ingrediënten.
Het plan heeft ertoe geleid dat In-N-Out Burger enkele ingrediënten in zijn huidige menu aanpast. In een Instagram -post zei het bedrijf dat het de rode 40 kleurstof heeft vervangen in zijn aardbeienschudden en roze limonade met bètacaroteen en groentesap. Red 40 is een van de kleurstoffen die tegen het einde van het jaar worden afgebouwd.
“Deze giftige verbindingen bieden geen voedingsvoordeel en vormen echte, meetbare gevaren voor de gezondheid en ontwikkeling van onze kinderen,” zei Kennedy. De FDA werkt ook samen met de National Institutes of Health om beter te kijken naar de effecten van voedseladditieven op de menselijke gezondheid.
Hoe kleurstoffen van voedsel kunnen beïnvloeden
Voedselfabrikanten voegen vaak synthetische kleuren toe aan voedingsmiddelen en drankjes om ze visueel aantrekkelijker te maken. Mint Chocolate Chip -ijs kan bijvoorbeeld groen geverfd zijn, hoewel pepermuntolie helder is. Hoewel de FDA bewijs vereist dat een kleuradditief veilig is, roept opkomend onderzoek zich zorgen over hoe deze synthetische kleurstoffen de gezondheid kunnen beïnvloeden, vooral bij kinderen. Sommige van deze voedseladditieven zijn al verboden in Europa, maar niet in de Verenigde Staten.
Een beoordeling 2024 in het International Journal of Environmental Research and Public Health heeft 15 studies onderzocht naar de effecten van synthetische voedselkleuren in relatie tot autismespectrumstoornis (ASS) en Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Van sommige van deze kleurstoffen is aangetoond dat ze de nieren en lever beschadigen en oxidatieve stress in cellen veroorzaken, wat kan bijdragen aan neurologische ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Bepaalde additieven, met name Red 3 en Yellow 5, kunnen ADHD -symptomen verergeren.
Voedingskleurstoffen op basis van aardolie kunnen ook sporenhoeveelheden zware metalen bevatten, zoals kwik, arseen, lood en cadmium. Deze metalen kunnen verstoren met het vermogen van het lichaam om zink te absorberen, een mineraal dat helpt bij het elimineren van giftige metalen. Als de zinkniveaus consistent laag zijn, kunnen schadelijke metalen zich in het lichaam ophopen.
Naast gedragsproblemen hebben sommige casestudies synthetische kleurstoffen gekoppeld aan allergieën, astma, hartproblemen en obesitas. Kinderen zijn vooral kwetsbaar voor deze effecten vanwege hun kleinere lichaamsgrootte en het frequent gebruik van deze additieven in voedingsmiddelen die op hen zijn gericht.
Wat kan synthetische voedseladditieven vervangen
In-N-Out Burger heeft de afgelopen jaren bepaalde ingrediënten uit het menu uitgemaakt, zelfs zonder dit te doen. In 2017 begon het bedrijf met het vervangen van hoge fructose maïssiroop en kunstmatige smaken in zijn milkshakes. Het gebruikt nu Stevia in plaats van sucralose of saccharine als een niet-voedingszoete. Geel 5 is verwijderd uit de spreiding, pepers en augurken van het merk, en kurkuma wordt nu gebruikt om deze voedingsmiddelen te kleuren. In de nabije toekomst is In-N-Out ook van plan zijn ketchup-recept bij te werken door hoge fructose maïsstroop te vervangen door suiker en onderzoekt alternatieve oliën voor zijn friet.
Vanwege de recente wetten in Californië die bepaalde kleurstoffen en additieven verbieden, zoeken veel voedselfabrikanten vervangingen voor deze ingrediënten. Volgens voedselverwerking kunnen extracten van bieten, granaatappels en tomaten worden gebruikt om rood 3 en rood 40 te vervangen. Geel 6 kunnen worden vervangen door natuurlijke kleurstoffen zoals kurkuma, wortel of pompoen. Hoewel alternatieven voor Blue 2 nog steeds worden ontwikkeld, toont Spirulina belofte als vervanging voor blauw 1. Groene kleur kan worden bereikt door natuurlijke primaire kleuren te combineren. De FDA zal naar verwachting binnenkort vier nieuwe kleurstoffen voor natuurlijke voedingsmiddelen goedkeuren en wil de goedkeuring van extra natuurlijke alternatieven versnellen.