Vraag het elke voedingsdeskundige (of kaasliefhebber), en ze kunnen gemakkelijk een lijst met redenen bedenken waarom het eten van cottage -kaas goed voor je is, vooral in vergelijking met andere kazen. Het komt allemaal neer op de voedingswaarde van de kaas: een servering van 100 gram van volle cottage-kaas bevat 11,6 gram eiwitten, 154 milligram fosfor, 9,2 milligram magnesium en 88 milligram calcium. Het is ook relatief weinig vet (4,22 milligram) en natrium (350 milligram) en klokt in slechts iets meer dan 100 calorieën.
Er is echter een iets minder populaire (hoewel niet minder smakelijke) Griekse kaas die cottage cheese, gram voor gram verslaat, in termen van essentiële voedingsstofgehalte: feta -kaas. Een zachte, witte kaas gemaakt van de melk van schapen of geiten, feta-kaas heeft 14,2 gram eiwitten, 337 milligram fosfor, 19 milligram magnesium en maar liefst 493 milligram calcium (yep, meer dan vijf keer de hoeveelheid gevonden in kaaskaas) in elke 100-gram serving.
De gezondheidsvoordelen van het consumeren van fetakaas
Gezien de voedingssamenstelling, is het geen verrassing dat feta een van de gezondste soorten kaas is die je kunt eten. Elke gezondheidsbuff weet dat eiwitten cruciaal zijn voor tal van lichamelijke functies, misschien het meest opvallend spierontwikkeling en herstel. Maar samen met calcium en fosfor, zorgt eiwit ook voor een sterke botontwikkeling, met de laatste twee voedingsstoffen die cruciaal zijn voor botdichtheid en samenstelling, evenals osteoporose -preventie.
Afgezien van dat, kan het opnemen van fetakaas in uw dieet ook leiden tot een gelukkige darm. Volgens een onderzoek uit 2006 in het International Dairy Journal is waargenomen dat Lactobacillus plantarum, een probioticum in feta -kaas, de immuunrespons van het lichaam tegen bijzonder gevaarlijke ziekteverwekkers zoals Salmonella en E. coli verbetert, bovenop het verbeteren van de algehele darmgezondheid.
Een ander onderdeel van fetakaas met ziekte-prevent potentieel is een vetzuur dat geconjugeerd linolzuur wordt genoemd (CLA). Dit is niet alleen gemeld dat dit een rol speelt bij het bestrijden van kanker, diabetes en atherosclerose (plaque opbouw in de slagaders), maar het kan ook helpen bij het verminderen van lichaamsvet terwijl de magere lichaamsmassa wordt verhoogd (via een artikel uit 2004 in het Journal of the American Dietetic Association).
De beste manieren om te genieten van fetakaas
Dat gezegd hebbende, is teveel van het goede niet goed – en als je niet voorzichtig bent met hoeveel fetakaas je consumeert, kun je je gezondheid heel goed in gevaar brengen.
Feta-kaas heeft bijna drievoudig de hoeveelheid natrium die Cottage Cheese heeft, met een verbluffende 1.140 milligram per portie van 100 gram. (Het heeft ook meer dan vijf keer het vetgehalte, op 21,5 gram.) Het hoge natriumgehalte in feta -kaas is het gevolg van het pekproces waardoor het wordt gemaakt. Gelukkig kun je dit verhelpen door de feta te spoelen vóór consumptie. Ook willen lactose-intolerante mensen misschien uit de buurt van feta blijven, evenals andere niet-gekweekte kazen, die de neiging hebben overvloedig te zijn in lactose. Ten slotte, met 265 calorieën per portie 100 gram, heeft FETA meer dan het dubbele van de calorieën cottage cheese.
De sleutel is om feta -kaas te consumeren met mate. Het vinden van creatieve manieren om fetakaas aan uw dieet toe te voegen, kan helpen; Gelukkig is het net zo veelzijdig als voedzaam. Je kunt het op brood verspreiden, wat blokjes toevoegen aan je salade, het naast fruit op een charcuterie -bord serveren, het gebruiken als een topping voor pizza, taco’s of pasta, en zelfs creatieve recepten proberen zoals tofu feta of spinazie en feta -omelet.